Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Omstreden F1-regel geschrapt vanwege 'oneerlijk voordeel' voor topteams

De Formule 1 neemt per 2022 afscheid van de regel dat coureurs uit de top tien van de kwalificatie de race moeten starten op de banden waarop men in Q2 het snelst was.

Al vele jaren is in de Formule 1 de regel van kracht dat de tien snelste coureurs in de kwalificatie de race moeten aanvangen op de banden waarmee ze in Q2 de snelste ronde reden. Voor 2022 is die regel uit het reglementenboek verdwenen. De reden daarvan moet waarschijnlijk gevonden worden in de 'oneerlijkheid' ervan, zoals Ross Brawn in november 2021 uitlegde aan onder andere RacingNews365. Hij gaf aan dat de toch al snelle topteams een extra voordeel zouden genieten, omdat ze vrijwel vrij kunnen kiezen voor zachte of medium banden, terwijl de iets minder snelle teams gedwongen worden op de zachte banden te rijden om een kans te maken op Q3.

Andere regel blijft bestaan

Waar in het reglement van 2021 die regel nog wel beschreven stond, zo is deze nu geschrapt. Wat nog wel hetzelfde blijft is dat de teams tijdens de race twee verschillende bandencompounds moeten gebruiken, waarvan er in ieder geval een verplicht een moet zijn die vooraf door Pirelli wordt uitgekozen.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"