Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Ongemakkelijk moment Horner en FIA-president: "We trekken het niet van jullie budget af"

Naast Max Verstappen kreeg ook Red Bull de kampioenschapstrofee van de Formule 1. Christian Horner nam de bokaal aan van FIA-president Mohammed Ben Sulayem.

Voor het eerst sinds 2013 heeft Red Bull ook het constructeurskampioenschap binnengehaald. Vorig jaar won Max Verstappen de wereldtitel al wel, maar Mercedes was nog altijd het team met meer punten in totaal. Acht jaar lang domineerde de Duitse renstal, maar nu gaat de bokaal weer terug naar het team van Christian Horner. De teambaas van Red Bull kreeg de trofee op het prijzengala van FIA-president Mohammed Ben Sulayem, waarbij een speech van Horner natuurlijk niet kon ontbreken. Eerst is het woord aan Ben Sulayem: "Ik wil nog wat zeggen tegen Christian. Deze bokaal heeft niks te maken met het budgetplafond, oké? Het is van de FIA en we trekken het niet van jullie budget af" Verschillende media, waaronder RacingNews365 , waren er tijdens de gesprekken voorafgaand aan de persconferenties getuige van dat Horner, na opmerkingen van Ben Sulayem over de nette kleding, had gegrapt dat de outfits onder het marketingbudget vielen, en niet onder de 'normale' budgetcap. De uitwisseling op het podium leek een voortzetting van de eerdere opmerkingen." Red Bull kreeg afgelopen seizoen een straf voor het overschrijden van het budgetplafond in 2021, waardoor het team het komende jaar minder tijd mag besteden in de windtunnel. Horner bedankte de FIA-president en nam de bokaal aan, waarna hij een speech gaf.

Horner draagt bokaal op aan Mateschitz

Hoewel het een fantastisch jaar was voor Red Bull in de F1 was het ook het jaar waarin Dietrich Mateschitz overleed. Horner draagt het winnen van de wereldbeker op aan de oprichter en voormalig mede-eigenaar van het energiedrankjesmerk. "De afgelopen acht jaar stond er één constructeur op de beker, dus om dat te doorbreken is uitzonderlijk van het team." "De mentaliteit binnen het team is fenomenaal, maar ik wil er graag wat anders bij zeggen. Ik heb vanavond erg veel Red Bull-logo's voorbij zien komen op zo veel verschillende auto's in verschillende kampioenschappen. Ik wil de trofee opdragen aan een man die heel veel speciaals heeft gedaan voor de motorsport en voor de F1." "Hij heeft in verschillende categorieën en ook duizenden engineers en techneuten de kans gegeven. Hij heeft meer gedaan in de motorsport dan wie dan ook in de geschiedenis. Vanavond wil ik de prijs opdragen aan Dietrich Mateschitz. Gelukkig zag hij Max in Japan winnen, ook al was er wat verwarring over de punten daar." Na de speech van Horner neemt Ben Sulayem het woord weer over. "Bedankt, Christian, jij en Max hebben de overwinning verdiend. Ook wat je zei over Dietrich: ik heb in mijn laatste kampioenschap ook gereden met Red Bull als sponsor." "Nog iets over Japan: je noemde het controversieel, maar nee. De FIA kreeg de schuld voor de puntentelling, maar het was niet de FIA die deze regels heeft bedacht. De teams maakten de regels en de FIA implementeerde het", aldus de FIA-president, die afsluitend Horner nog veel overwinningen voor Red Bull wenst.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi