Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Christian Horner

Ongemakkelijk moment Horner en FIA-president: "We trekken het niet van jullie budget af"

Naast Max Verstappen kreeg ook Red Bull de kampioenschapstrofee van de Formule 1. Christian Horner nam de bokaal aan van FIA-president Mohammed Ben Sulayem.

52553952668 8e1d1e0b6c c
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © FIA / Flickr

Voor het eerst sinds 2013 heeft Red Bull ook het constructeurskampioenschap binnengehaald. Vorig jaar won Max Verstappen de wereldtitel al wel, maar Mercedes was nog altijd het team met meer punten in totaal. Acht jaar lang domineerde de Duitse renstal, maar nu gaat de bokaal weer terug naar het team van Christian Horner.

De teambaas van Red Bull kreeg de trofee op het prijzengala van FIA-president Mohammed Ben Sulayem, waarbij een speech van Horner natuurlijk niet kon ontbreken. Eerst is het woord aan Ben Sulayem: "Ik wil nog wat zeggen tegen Christian. Deze bokaal heeft niks te maken met het budgetplafond, oké? Het is van de FIA en we trekken het niet van jullie budget af"

Verschillende media, waaronder RacingNews365, waren er tijdens de gesprekken voorafgaand aan de persconferenties getuige van dat Horner, na opmerkingen van Ben Sulayem over de nette kleding, had gegrapt dat de outfits onder het marketingbudget vielen, en niet onder de 'normale' budgetcap. De uitwisseling op het podium leek een voortzetting van de eerdere opmerkingen."

Red Bull kreeg afgelopen seizoen een straf voor het overschrijden van het budgetplafond in 2021, waardoor het team het komende jaar minder tijd mag besteden in de windtunnel. Horner bedankte de FIA-president en nam de bokaal aan, waarna hij een speech gaf.

Horner draagt bokaal op aan Mateschitz

Hoewel het een fantastisch jaar was voor Red Bull in de F1 was het ook het jaar waarin Dietrich Mateschitz overleed. Horner draagt het winnen van de wereldbeker op aan de oprichter en voormalig mede-eigenaar van het energiedrankjesmerk. "De afgelopen acht jaar stond er één constructeur op de beker, dus om dat te doorbreken is uitzonderlijk van het team."

"De mentaliteit binnen het team is fenomenaal, maar ik wil er graag wat anders bij zeggen. Ik heb vanavond erg veel Red Bull-logo's voorbij zien komen op zo veel verschillende auto's in verschillende kampioenschappen. Ik wil de trofee opdragen aan een man die heel veel speciaals heeft gedaan voor de motorsport en voor de F1."

"Hij heeft in verschillende categorieën en ook duizenden engineers en techneuten de kans gegeven. Hij heeft meer gedaan in de motorsport dan wie dan ook in de geschiedenis. Vanavond wil ik de prijs opdragen aan Dietrich Mateschitz. Gelukkig zag hij Max in Japan winnen, ook al was er wat verwarring over de punten daar."

Na de speech van Horner neemt Ben Sulayem het woord weer over. "Bedankt, Christian, jij en Max hebben de overwinning verdiend. Ook wat je zei over Dietrich: ik heb in mijn laatste kampioenschap ook gereden met Red Bull als sponsor."

"Nog iets over Japan: je noemde het controversieel, maar nee. De FIA kreeg de schuld voor de puntentelling, maar het was niet de FIA die deze regels heeft bedacht. De teams maakten de regels en de FIA implementeerde het", aldus de FIA-president, die afsluitend Horner nog veel overwinningen voor Red Bull wenst.

Ook interessant:

Kalff blikt terug op F1-seizoen 2022: "Verstappen wordt volwassener en groeit"

Het Formule 1-seizoen is voorbij en samen met Allard Kalff blikken we in twee video's terug op het spectaculaire seizoen. Hoe goed waren de bolides van de topteams, is Max Verstappen veranderd en wie is nou eigenlijk de kopman bij Ferrari? Je ziet het in onderstaande video!

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Opgehelderd Team Redline verklaart 'onzichtbare' crash Verstappen