Op deze dag in 1950: Farina pakt eerste Formule 1 wereldtitel

03 sep. 2018 18:15 Jan van der Burgt 0 reacties
Vandaag precies 68 jaar geleden werd de eerste officiële Formule 1-wereldtitel toegekend aan Alfa Romeo-coureur Giuseppe Farina. Daarvoor rekende hij af met niet één, maar twee teamgenoten.

Het Alfa Romeo-drietal Giuseppe Farina, Luigi Fagioli en Juan Manuel Fangio zou met zijn drieën uit gaan maken wie er kampioen ging worden. De beste papieren waren in handen van Fangio, die tot dan toe de meeste races had gewonnen en aan de leiding ging van het zeven races tellende kampioenschap.

Startend vanaf poleposition viel Fangio in die race echter twee keer uit, één keer met zijn eigen auto en één keer met de auto van teamcollega Piero Taruffi die hij daarna ter hand nam. Het gaf de leiding aan Farina, die niet alleen de zege pakte, maar ook de eerste officiële Formule 1-wereldtitel.

Fangio moest genoegen nemen met de tweede plaats en Fagioli moest zonder een enkele GP-overwinning dat jaar genoegen nemen met de derde plek. Fangio zou zijn gram in de jaren erna echter nog halen. In totaal werd hij vijf keer wereldkampioen, een record dat in 2003 pas door Michael Schumacher werd verbroken.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen