Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Op zoek naar de nieuwe Ayrton Senna

Felipe Massa was de laatste Braziliaanse Formule 1-coureur die een volledig seizoen reed. Na zijn tweede afscheid in 2017 stond alleen Pietro Fittipaldi nog aan de start van twee races als invaller voor de geblesseerde Romain Grosjean. Waar blijven ze toch, die Braziliaanse sterren?

Braziliaanse coureurs zijn in totaal acht keer kampioen geworden in de Formule 1, wonnen 101 races en scoorden 126 pole positions. De allergrootste namen doen bij iedereen wel een belletje rinkelen: Ayrton Senna, Nelson Piquet en Emerson Fittipaldi worden door hun talent en titels nog steeds bij de beste Formule 1-coureurs ooit geschaard. De laatste jaren lijkt het blik met Brazilianen echter leeg. Felipe Massa was de laatste met een zitje en dat is alweer vier seizoenen geleden. Pietro Fittipaldi verving Romain Grosjean een afgelopen jaar, maar liet geen onuitwisbare indruk achter en kan een vast zitje vergeten. Toch rijden in de klassen die naar de Formule 1 leiden, een aantal zeer getalenteerde Brazilianen. Of er een nieuwe Ayrton Senna tussen zit is uiteraard koffiedik kijken, maar een aantal van hen laat zich positief gelden.

Felipe Drugovich (Formule 2)

Daar was hij ineens: Felipe Drugovich (20) vond zichzelf tijdens de tweede race van het afgelopen Formule 2-seizoen in Oostenrijk, ineens terug op het hoogste schavot. Na een miserabel seizoen in in de Formule 3 (hij scoorde slechts acht punten), maakte hij enigszins verrassend de overstap naar MP Motorsport en promoveerde hij naar de F2. Daar scoorde hij in zijn debuutseizoen drie overwinningen en pakte hij twee keer een pole position. Zijn uiterst matige jaar in de Formule 3 lijkt een negatieve uitschieter. De Braziliaan domineerde namelijk een jaar eerder in de Euroformula Open door veertien van de zestien races te winnen. Oordeel : De Braziliaan bewandelt een bijzonder pad. Hij heeft er bewust voor gekozen om zijn lot niet te verbinden aan een Formule 1-academie, ook niet na zijn succesvolle jaar in de Formule 2. Hij lijkt het talent te hebben voor de Formule 1, maar zal dan wel dit seizoen om de titel moeten strijden. Maakte de overstap van het Nederlandse MP, naar topteam UNI-Virtuosi.

Gianluca Petecof (Formule 2)

Petecof pakte na een financieel zeer lastig jaar de titel in de Europese regionale Formule 3. Hij dreigde tijdens het seizoen zijn stoeltje kwijt te raken door geldgebrek, terwijl hij aan de leiding van het kampioenschap ging. Enkele Braziliaanse bedrijven sprongen voor hem in de bres en zo kon hij het seizoen uitrijden. Onlangs raakte hij zijn plek kwijt in de Ferrari Driver Academy, eveneens door geldgebrek. Recent volgde echter het nieuws dat de Braziliaan een contract had getekend bij Campos Racing in de Formule 2. Niet alleen een stoeltje dus, maar direct een plek in het voorportaal van de Formule 1. Oordeel : Het lijkt erop dat hij de skills heeft voor een mooie toekomst, maar financieel blijft het lastig. Naar verluidt heeft hij nog niet voor het hele seizoen betaald. Hij heeft wél zijn leeftijd mee, want hij is pas achttien jaar.

Caio Collet (Formule 3)

Ondanks zijn jonge leeftijd, heeft Collet er al twee seizoenen in de Formule Renault Eurocup opzitten en finishte hij afgelopen seizoen als tweede. Het kampioenschap geldt in de regel als opstap naar de Formule 3 en dat is ook waar de Braziliaan dit seizoen te zien is. Hij tekende bij MP Motorsport en blijft onderdeel van de Alpine Academie. Hij zal wel moeten laten zien minstens zijn eeuwige rivaal en nieuwe teamgenoot Victor Martins te kunnen verslaan. De Fransman griste afgelopen seizoen het kampioenschap voor zijn neus weg. Oordeel : Wat voor Petecof geldt, is net zo goed op Collet van toepassing; ze zijn allebei pas achttien jaar en hebben dus nog even. Het is in het ultra-competitieve F3-veld wel zaak dat zijn aanpassingstijd niet te lang is. Is niet direct de nieuwe Senna qua natuurtalent, maar F1 is niet uitgesloten.

Enzo Fittipaldi (Indy Pro 2000)

Weer een slachtoffer van de huidige economische situatie in Brazilië. Enzo, kleinzoon van Formule 1-wereldkampioen Emerson Fittipaldi is vanwege een gebrek aan geld uitgeweken naar Amerika. Daar zal hij vanaf dit seizoen via de goedkopere Road to Indy (de weg naar de IndyCar) alsnog emplooi proberen te vinden in de Formule 1. Hij stapt twee niveaus onder de IndyCar in, de Indy Pro 2000. Indy Lights was namelijk financieel ook al niet haalbaar. In 2018 schreef Fittipaldi nog het Italiaanse Formule 4-kampioenschap op zijn naam en een jaar later pakte hij de tweede plek in de Europese regionale Formule 3. Afgelopen seizoen finishte hij echter slechts op de vijftiende plek in de Formule 3 en dat zal zijn reputatie geen goed hebben gedaan. Oordeel : Gezien het financiële klimaat en zijn matige resultaten in de Formule 3, is de kans niet heel groot dat de jonge Fittipaldi nog terugkeert naar Europa. Het succes van zijn opa in de Formule 1 zal hij niet nadoen, maar wie weet kan hij wel doen wat de oude Fittipaldi in de IndyCar deed.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi