Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Nederland 2023

Ophef over ongepaste reclames rondom GP Nederland

Meerdere gezondheidsorganisaties hebben vanwege snusreclames bij de GP van Nederland een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie.

Norris Silverstone
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds hebben een klacht ingediend vanwege een promotietour voor de Grand Prix van Nederland op Circuit Zandvoort, waarin een van de McLaren-sponsoren, VELO, ook te zien is. Hierbij wordt via VELO reclame gemaakt voor snus, een product dat verboden is in Nederland.

Snus is een zakje nicotine, wat door gebruikers onder hun bovenlip wordt wordt gestopt om het stofje binnen te krijgen zonder daadwerkelijk te roken. Toch is snus illegaal, maar reclames voor het product zijn dat nog niet helemaal. Snus valt niet onder de Tabaks- en rookwarenwet, maar onder de Warenwet, waardoor reclames nog niet verboden zijn: binnenkort zal daar waarschijnlijk verandering in komen.

De hierboven genoemde gezondheidsorganisaties hebben dan ookeen klacht ingediend. "Wij vinden het bizar dat er ondertussen reclame gemaakt mag worden voor een product dat verboden is", vindt de KWF-directeur Carla van Gils in gesprek met De Telegraaf. "Het laat maar weer eens zien hoe de tabaksindustrie er alles aan doet om jongeren verslaafd te blijven maken, om zo een ziekmakende en dodelijke business in stand te houden."

VELO, de McLaren-sponsor en de maker van snus, valt onder de grote tabaksfabrikant British American Tobacco.

Ook interessant:

Dat is het grote verschil tussen Verstappen en Hamilton

Ook in de zomerstop gaan we vrolijk door met onze F1-podcast. Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk beantwoorden in deze speciale podcast vragen van jullie. Wat is nou het verschil tussen Verstappen en Hamilton? Welke coureurs kloppen er op de deur van F1? Dat en meer vertellen we je graag! Beluister de podcast hieronder, of met beeld via YouTube!

34 reacties

Viaplay

Unibet
x
Verstappen flirt met IMSA "Paar keer over gesproken"