© Getty Images / Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Opinie: Daniil Kvyat hoort thuis in de Formule 1

29 sep. 2018 19:00 René Oudman 2 reacties
Beschimpt werd hij, belachelijk gemaakt en haast gepest. Daniil Kvyat was een jaar geleden aangeschoten wild en die rol werd hem al zeker anderhalf jaar door menigeen aangemeten. Toegeven, de Rus straalde niet bijzonder veel zelfvertrouwen uit en het beste wat hem kon overkomen was dat Toro Rosso hem aan de dijk zette.

De tijd van de wederopstanding is echter aangebroken. Kvyat heeft een jaar langs de zijlijn plaats moeten nemen en keert, tot ieders verbazing, via nota bene datzelfde Toro Rosso terug in de Formule 1. En dat is maar goed ook. Daniil Kvyat hoort daar namelijk thuis.

Het is heel makkelijk oordelen als iemand in het verdomhoekje zit. Neem Stoffel Vandoorne. De Belg rijdt geen deuk in een pakje boter, maar aan het talent van hem zal het zéker niet liggen. De combinatie plaats, tijd en personen om hem heen is echter een verkeerde. Vandoorne rendeert niet in het veramerikaanste McLaren, waar alles draait om Fernando Alonso en waarvan de Formule 1-bolide nét iets rapper in de rondte gaat dan de combinatie paard en wagen. Aan het eind van het verhaal is het maar beter ook, dat Vandoorne verlost wordt van het F1-juk van McLaren.

Terug naar Kvyat. Kvyat is geknakt door Red Bull Racing. De nu 24-jarige werd eind 2014 in allerijl overgeheveld naar het hoofdteam van het energiedrankjesmerk, terwijl hij net één jaartje in de Formule 1 had mogen rijden voor Toro Rosso. Sebastian Vettel nam immers de benen richting Ferrari en Red Bull wilde graag een talent uit haar eigen gelederen in diens positie zetten. Kvyats teammaat Jean-Éric Vergne was al over de Red Bull-houdbaarheidsdatum en zo eindigde er een jonge Rus in het zitje van de vertrekkende Vettel.

Wat velen vergeten is dat Kvyat in zijn enige volledige seizoen in Red Bull-dienst meer punten scoorde dan de hooggewaardeerde Daniel Ricciardo (het is écht waar). Een tweede plaats op de Hungaroring was het hoogtepunt van Kvyats seizoen, dat naar mate de maanden vorderden een beetje in het slop raakte. Tegen het einde van 2015 kwam Kvyat een paar keer slecht in het nieuws: zo was daar de megaklapper in Japan en vergaloppeerde hij zich op sullige wijze in de Amerikaanse regen.

Het management van Red Bull kon niet wachten op wonderkind Max Verstappen in een van de Red Bulls te zetten en nadat Kvyat na een bedenkelijke actie uit te hebben gehaald in China alles en iedereen tegen zich in het harnas joeg tijdens zijn thuisrace, begin 2016, was de maat vol. Kvyat kreeg geen tweede kans, hij moest direct oprotten en kon als klein pleistertje de plek van Verstappen bij Toro Rosso krijgen – het zitje waar hij nog geen anderhalf jaar eerder in had gezeten.

Bij Toro Rosso ging het van kwaad tot erger. Kvyat werd openlijk beschimpt door scout Helmut Marko, kreeg oorvijgen van teammaat Carlos Sainz (diezelfde Sainz die hij in juniorklassen alle hoeken van het circuit had laten zien) en liet zich bovendien volledig op zijn kop zitten. Kvyat wilde zo graag, wist dat hij het in zich had, maar kreeg gewoonweg niet de ruimte om zijn talent te etaleren. Hij wenste zo vurig een beetje vertrouwen te krijgen, maar voelde daar niets van.

Zelfs toen Toro Rosso bij gebrek aan beter zijn contract met een jaar verlengde, waardoor hij ook in 2017 aan de start verscheen, was dat vertrouwen er niet. En wat bleek: Gasly zat nog voor het einde van het jaar in het zitje van Kvyat.

Een Formule 1-coureur moet aan heel veel factoren voldoen. Zo moet hij (of zij) natuurlijk snel zijn, getalenteerd, het rechtervoetje haast aan het pedaal vastgelijmd hebben. Daarnaast is het mentale aspect tevens een zeer groot onderdeel. Kvyat liet zich wegpesten door Toro Rosso en was mentaal duidelijk nog niet sterk genoeg.

Kvyat boekt een gigantische persoonlijke overwinning door terug te worden gevraagd om in de Formule 1 te rijden, al zijn er omstandigheden die Toro Rosso er haast toe dwongen. Kvyat heeft zichzelf bij de kladden gepakt en hij hoort ook gewoon in de Formule 1, al zij het alleen al vanwege zijn belachelijk sterke cv. Wie de beste jongeman heeft zien racen in juniorklassen kan het beamen: Kvyat is een buitengewoon getalenteerde coureur, beter dan veel van de huidige Formule 1-rijders.

Bovendien heeft Kvyat iets nagelaten wat enkele coureurs in zijn situatie wellicht hadden gedaan. De Rus heeft nimmer kwaad gesproken over Red Bull danwel Toro Rosso en dat zal de hoge bazen van het energiedrankjesmerk goed doen. Het is een bepaalde politieke strategie die een Formule 1-coureur in het nauw goed in zijn achterhoofd moet houden.

Het is op zijn minst apart te noemen dat Kvyat weer terugkeert bij de werkgever die hem eruit trapte, maar het zegt aan de andere kant genoeg over de groei die hij gemaakt heeft. Kvyat kan blijkbaar vergeven en vergeten en zal gehaaider dan ooit aan de start verschijnen. Het is de Rus van harte gegund.

Welkom terug, Daniil!

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen