Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1

Oud-F1-coureur Zanardi na maanden ontslagen uit ziekenhuis na heftig ongeluk

Alex Zanardi is weer thuis. De Italiaanse oud-Formule 1-coureur was in 2020 betrokken bij een ongeluk met een vrachtwagen en zal nu thuis verder moet revalideren.

Rsz p90317480 highres maniago ita 05th aug 750x500
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © BMW Motorsport

Alex Zanardi is ontslagen uit het ziekenhuis. De oud-Formule 1-coureur was in juni van vorig jaar betrokken bij een heftig ongeluk in zijn thuisland Italië. Zanardi nam deel aan een nationale handbike race voor paralympisch sporters toen hij frontaal tegen een vrachtwagen botste. De Italiaan werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd en hield 'ernstige' neurologische schade over aan het ongeluk.

De oud-coureur moest verschillende operaties ondergaan voor de reconstructie van zijn schedel en gezicht en verbleef nog maanden in een speciale kliniek. De vrouw van Zanardi, Daniela, heeft in een zeldzaam interview aangegeven dat haar man inmiddels weer thuis is om daar verder te herstellen.

"Het herstel is nog steeds een langdurig proces. Het revalidatieprogramma onder leiding van artsen, fysiotherapeuten, neuropsychologen en logopedisten heeft gestage vooruitgang mogelijk gemaakt", zegt Zanardi's vrouw op de website van BMW Motorsport.

"Natuurlijk zijn er tegenslagen en die kunnen er nog steeds zijn. Soms moet je twee stappen terug doen om één stap vooruit te kunnen zetten. Maar Alex bewijst keer op keer dat hij een echte vechter is", aldus Daniela.

Levensveranderende crash in Duitsland

Zanardi kwam in de jaren 90 onder andere voor de teams van Williams en Lotus uit in de Formule 1 en wist in totaal één punt te halen. Meer succes had de Italiaan in de Verenigde Staten, waar hij tweemaal het CART-kampioenschap (voorloper van de IndyCar) wist te winnen.

Tijdens een CART-race op de Lausitzring in 2001 was hij betrokken bij een grote crash, waardoor zijn beide benen geamputeerd moesten worden. Zanardi herstelde en wende zich daarna tot het Paralympisch racen en reed ook in toerwagens met BMW.

Zanardi zet revalidatie thuis voort

Afgelopen jaar was de Italiaan dus opnieuw betrokken bij een ongeluk. 18 maanden later is de oud-coureur ontslagen uit het ziekenhuis en zal hij thuis verder moet revalideren. Zijn vrouw is enorm blij dat haar man nu thuis is. "Je moet bedenken dat Alex vanwege de coronasituatie, anderhalf jaar lang alleen maar mensen met maskers en beschermingsmiddelen om zich heen had."

Zanardi heeft nog een lange weg te gaan, maar hij boekt voeruitgang legt zijn vrouw uit. "Verschillende programma's die Alex in het ziekenhuis deed, worden nu thuis voortgezet. Een therapeut werkt met hem gedurende de week en ze doen fysieke, neurologische en spraaktherapie oefeningen."

"Wat zijn fysieke toestand betreft, is er veel vooruitgang. Alex heeft steeds meer kracht in zijn armen. En, anders dan in het ziekenhuis waar hij veel in bed lag, brengt Alex nu het grootste deel van de dag bij ons in de rolstoel door. Hij rust alleen 's middags na de lunch een beetje uit."

Steunbetuigingen van over de hele wereld

Of en hoe Zanardi zich zal herstellen is nog niet helemaal duidelijk. "Het is nog steeds niet te voorspellen hoe het verdere herstel zich zal ontwikkelen. Het is nog steeds een lange en uitdagende weg die Alex met veel vechtlust aangaat", vertelt zijn vrouw.

Daniela spreekt haar dank uit aan de verschillende artsen en therapeuten, maar bedankt ook alle vrienden en collega's die hen steunen. Van over de hele wereld komen er ook nog berichten van fans en daar is de familie ontzettend dankbaar voor.

"We willen graag een groot dankgebed zeggen voor iedereen die Alex zijn goede gedachten en kracht stuurt. Daar zijn we heel dankbaar voor en voor nog veel meer, want deze solidariteit geeft ons extra kracht."

Forbidden

Weddenschappen Williams

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

4 reacties

Viaplay
x
Interview Horner exclusief: Red Bull tast in het duister over impact van nieuwe F1-regels