Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Oud-Red Bull-coureur: "Marko heeft vrijwel geen sociale vaardigheden"

Jean-Eric Vergne reed, totdat hij plaats moest maken voor ene Max Verstappen, drie seizoenen in de Formule 1 voor Toro Rosso. De Fransman had toen ook te maken met Helmut Marko.

Helmut Marko wordt verweten heel hard te zijn tegen zijn vaak jonge coureurs. Jean-Eric Vergne bevestigt die geruchten. De voormalig F1-coureur reed voor Toro Rosso in de Formule 1 en zegt dat Marko 'vrijwel geen' sociale vaardigheden heeft. "Maar als baas mocht ik hem wel omdat hij de coureur altijd een eerlijke kans gaf om te slagen", zegt Vergne in de F1-podcast Beyond the Grid. "Ja hij is een harde, maar dat is prima. De wereld van de Formule 1 is een hard wereld. Je bent zo goed als je laatste race en iedereen weet dit", aldus de Fransman. Hij zegt veel te danken te hebben aan Marko "Hij heeft me naar de Formule 1 gehaald. Dus ik kan hem alleen maar bedanken voor wat hij voor mij gedaan heeft." "Ik zou willen dat hij een aantal dingen anders had gedaan, met name in het derde jaar bij Toro Rosso. Maar het is hoe het is. Ik ben blij dat ik met hem heb mogen werken en dat hij mij die kansen heeft gegeven", zegt de tweevoudig Formule E-kampioen. Vergne zegt dat Marko alles weet wat er in en rondom de auto gebeurt.

Marko is overal van op de hoogte

Jean-Eric Vergne

"Hij wilde altijd weten wat er met de auto gebeurde en hoe de updates werkte op de auto", blikt de Fransman terug. "Hij kijkt echt naar de details. Geloof mij, hij weet alles over de auto en wat er gebeurt met het team en de coureurs. Ook in het junior-team, hij is overal van op de hoogte." Marko was niet altijd even blij met Vergne. De oud-F1-coureur weet zich nog een voorbeeld voor de geest te halen uit de opstapklassen. "Ik herinner me een keertje in Magny-Cours. Ik was de snelste, maar ik liet de motor twee keer afslaan in dat weekend en won geen race. Hij was behoorlijk kwaad, wat ik kan begrijpen. De volgende race zei hij 'je moet hem winnen'." "Die race in Duitsland won ik en toen werd ik weer gebeld door Marko. En hij belde me alleen maar omdat ik niet de snelste ronde had gereden. Ik had twee keer gewonnen en twee polepositions gepakt. Maar ik had niet de snelste raceronde omdat een andere coureur in het midden van de race was gecrasht en nieuwe banden had gehaald. Maar ik had geen tijd om dat aan hem uit te leggen want hij had al opgehangen", weet Vergne zich te herinneren.

Viaplay
x
Live Reacties na zwaarbevochten zege Verstappen in Imola