Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Oud-teambaas doet boude uitspraak: "Dertig F1-races is haalbaar"

Wat is een geschikt aantal races op de kalender, waarmee iedereen kan leven? Coureurs zijn zeer kritisch op het huidige aantal van 24. Deze oud-teambaas zegt dat dertig zelfs mogelijk is.

XPB 1263953 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De overvolle racekalender blijft onderwerp van gesprek in de Formule 1-wereld. Dit seizoen wordt een recordaantal van 24 GP's gereden. Veel coureurs hebben al laten weten dat ze dit toch wel de limiet vinden. Otmar Szafnauer, tot medio vorig seizoen teambaas bij Alpine ziet echter in een kalender met 30 races wel toekomst.

“Als je het goed plant, dan is tussen de 25 en 30 races het juiste aantal. Bij dertig races zou je met twee teams moeten werken, die ieder vijftien races doen. Dan zouden je werknemers een makkelijker leven hebben dan nu", zegt Szafnauer in gesprek met persbureau Reuters.

"Ik snap wat Liberty Media (eigenaar van de commerciële rechten van de F1. red.) doet, het is het juiste voor de sport", zegt Szafnauer over de geleidelijke uitbreiding van de F1-kalender. Zo is sinds de intreden van Liberty media in 2017 het aantal races in de VS al uitgebreid van één naar drie. "We zijn een wereldwijde sport, echt wereldwijd en moeten we naar 25, 26, 27 races gaan?", werpt Szafnauer de vraag op.

Uitdagingen overwinnen

"Als je zegt 'Oké, wat dacht je van 26 of 28 races over de hele wereld'? Ja, dat is te doen. Maar de kalender moet het wel toelaten. Als je de logistieke uitdagingen kunt overwinnen, en ik denk dat je dat kunt met een beetje planning, en dan het menselijke aspect kunt overwinnen, en ik denk dat we daar ook goed in zijn, dan moet je er gewoon op een creatieve manier naar kijken."

Szafnauer snapt dat F1-personeel nu klaagt over de enorme werkdruk die de volle kalender met zich meebrengt. “Medewerkers zeggen dat het werken in de Formule 1 te veel tijd van hun leven in beslag neemt en dat ze daardoor bruiloften en verjaardagen missen. Dingen die ze niet willen missen. Maar daar kun je omheen werken. Mijn oplossing is dat iedereen 20 van de 24 races per jaar doet en vier weekenden vrij krijgt. Als van tevoren de vrije weekenden worden aangegeven, dan kan het team daar omheen werken."

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'