Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Patrese overtuigd: "Als Newey naar Ferrari komt, zal men winnen"

Adrian Newey naar Ferrari, het zou een mooi einde zijn van zijn rijke Formule 1-carrière. Riccardo Patrese en oud-wereldkampioenen Damon Hil en Jacques Villeneuve delen hun kijk op de eventuele komst van de topontwerper naar de Scuderia.

Newey Saudi Arabia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Formule 1-coureurs moeten natuurlijk de auto besturen en pakken de overwinningen en kampioenschappen, maar net zo belangrijk of zelfs nog belangrijker zijn de technische knappe koppen die de auto's ontwerpen. En dus zal het mogelijke vertrek van Adrian Newey bij Red Bull Racing flinke sporen achterlaten. Verschillende grote namen uit de koningsklasse van de autosport reageren op de mogelijke overstap van Newey richting een ander topteam, namelijk Ferrari.

"Hij is van buitenklasse als engineer zijnde. Als Newey komt, zal men winnen", zo vertelt zesvoudig Grand Prix-winnaar Ricciardo Patrese aan Gazzetta dello Sport. We moeten alleen nog begrijpen of hij echt gaat komen. Ik ken hem persoonlijk erg goed, we zijn vrienden vanaf mijn tijd bij Williams en ik weet dat hij erg van zijn thuis houdt in Groot-Brittannië."

"Daarom weet ik het niet, of hij Red Bull zal verlaten en of hij naar Ferrari zou gaan. Ik zou wel content zijn als hij wel naar Ferrari gaat, want dan kan ik hem een stuk vaker in levende lijve zien in Italië. En waar hij zijn handen op legt, wint men."

Scherp inzicht

De wereldkampioen van 1996, Damon Hill, gaat in op de capaciteiten van de topontwerper. "Mensen zeggen altijd dat hij magisch is op aerodynamisch gebied en effectief gezien is hij dat ook. Maar zijn grootste capaciteit is dat hij in staat is om het hele pakket te begrijpen. Hij weet alles van de ophanging, van de motor maar bovenal van de coureurs. Zijn voornaamste kwaliteit is dat hij alles weet mee te nemen en weet dat dat de enige manier is om het beste resultaat te behalen."

"Hij is een waanzinnig persoon. Ik mag hem heel graag, omdat hij me bij de hand nam in het jaar dat ik mijn wereldtitel won in 1996. We hebben veel doorgemaakt na de dood van Ayrton Senna. Wat hem uniek maakt, is dat hij oplettend is, een scherp inzicht heeft en weet wat het betekent om de coureur in de auto te zijn."

De wereldkampioen van een jaar later, Jacques Villeneuve, heeft ook met Newey samengewerkt. "Hij begrijpt de coureur en het is precies daar waar Newey exceptioneel in is. Mijn ervaring met hem is gelimiteerd, omdat we maar kort met elkaar hebben samengewerkt, maar ik weet dat hij ervan houdt om met de coureurs te spreken, hij wil hun gevoel met de bolide begrijpen. Hij vraagt niet alleen om de data en cijfers. Hij weet dat de coureurs geen robots zijn en dat neemt hij mee in zijn overwegingen bij het maken van keuzes."

"Alleen in 1996 had ik de kans om met hem samen te werken, maar toen was hij veel bezig met teamgenoot Hill. Toch zag ik op dat moment al hoe hij altijd bezig is om te zoeken naar oplossingen. Niet altijd kijkend en uitgaand van de data, maar ook naar dat gevoel van de coureurs", zo sluit Villeneuve af.

Laat hieronder in onze poll weten waar jij denkt dat Newey in de toekomst gaat werken!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Marko weet het zeker: "Dan had Verstappen nooit gewonnen in Imola"