Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Pechvogel Verstappen na jaren met crashes en pech nu de absolute favoriet

Aankomende vrijdag begint het sprintrace-weekend op het Baku City Circuit in Azerbeidzjan. Heel veel succes kent Max Verstappen niet op dit onvoorspelbare circuit. Hieronder de resultaten van de Nederlander in Bakoe door de jaren heen.

Baku City Circuit staat bekend om de hoge snelheid en muren die dicht langs het circuit staan. Het is een baan waar rijdersfouten hard afgestraft worden, iets wat we door de jaren heen vaak genoeg hebben mogen meemaken. Verstappen kende tot vorig jaar niet veel geluk in Bakoe. In 2016, toen de race in Azerbeidzjan nog door het leven ging als de Europese Grand Prix, kende Verstappen een weekend om snel te vergeten. Hij kwalificeerde zich als negende na een slechte Q3-ronde en kwam in de race niet verder dan P8, op ruim een minuut achterstand van winnaar Nico Rosberg.

2017

In 2017 racete Max Verstappen voor de tweede keer door de straten van Bakoe. Het was de achtste race in het kampioenschap, waarbij Lewis Hamilton zijn vijfde poleposition van het seizoen bemachtigde. Max kwalificeerde als vijfde, zijn teamgenoot Daniel Ricciardo startte vanaf de tiende positie vanwege zijn crash in het laatste deel van de kwalificatie. Tijdens de race viel Max uit met motorproblemen, een race om te vergeten dus, crashten de beide Force India's van Esteban Ocon en Sergio Perez met elkaar, en behaalde Lance Stroll zijn eerste podium in een Williams. Daniel Ricciardo won uiteindelijk de race.

2018

De poleposition werd dit jaar gepakt door Sebastian Vettel, met de twee Mercedes-coureurs achter hem op P2 en P3. Daniel Ricciardo kwalificeerde zich op plek vier, gevolgd door zijn teamgenoot Max Verstappen op plek vijf. Tijdens ronde 39 vond een incident plaats dat de gemiddelde Nederlandse racefan ongetwijfeld nog goed in het geheugen gegrift heeft staan. De Red Bull-teamgenoten crashten op elkaar op het rechte stuk. Daardoor vielen ze beide uit, waar Sergio Pérez in de Force India weer van kon profiteren. Hij bereikte zijn eerste podiumplek in twee jaar. Op plek twee eindigde Kimi Raikkonen in de Ferrari en Lewis Hamilton won de race.

2019

Na een belabberde race in 2018 was het te hopen voor Max Verstappen dat 2019 voor betere resultaten zou zorgen. De kwalificatie was behoorlijk chaotisch: meerdere coureurs crashten in bocht 8. Aan het einde van het eerste deel van de kwalificatie crashte Williams-coureur Robert Kubica en even later kwam ook Charles Leclerc in deze bocht tot stilstand (met de memorabele woorden ' I am stupid, I am stupid '). Uiteindelijk behaalde Valtteri Bottas zijn tweede poleposition van het seizoen. Sebastian Vettel kwalificeerde als derde, achter Lewis Hamilton in de Mercedes. Max startte vanaf de vierde positie. De race werd gewonnen door Valtteri Bottas, en Max eindige op de vierde plek, net buiten het podium. In ieder geval een race zonder problemen, maar echt in de buurt van het podium kwam hij niet.

2021

In 2020 werd de race in Azerbeidzjan niet verreden vanwege de coronapandemie. In 2021 behaalde Charles Leclerc in Bakoe zijn negende poleposition uit zijn carrière. In de race wist hij de leiding niet lang te houden, hij werd na een aantal ronden al ingehaald door de Mercedes van Lewis Hamilton. Max kwalificeerde zich als derde en had een sterke race, na de pitstops stond reed hij aan kop omdat Red Bull een snellere pitstop en meer pace had dan Mercedes. In ronde 29 crashte Lance Stroll in de Aston Martin op het rechte stuk vanwege een klapband. Zes ronden voor het einde van de race gebeurde hetzelfde bij Max Verstappen: hij kreeg een klapband op het rechte stuk en crashte hard de muur in. Pirelli had flink wat uit te leggen na deze wedstrijd.

2022

In de kwalificatie was Charles Leclerc de snelste van het veld. Max kwalificeerde zich op de derde plaats, achter zijn teamgenoot en 'Koning van Bakoe', Sergio Pérez. In de race ging Charles tijdens ronde 10 al naar binnen voor harde banden vanwege een safety car die naar buiten was gestuurd om de auto van zijn teamgenoot Carlos Sainz weg te halen. Dit zorgde ervoor dat beide Red Bull-coureurs vooraan reden. In ronde 15 haalde Max zijn teamgenoot Perez in, waarbij iedereen zijn adem inhield hield (naar aanleiding van het akkefietje in 2017). De inhaalactie ging dit keer wel goed. Charles viel niet veel later uit met motorproblemen, waardoor Max en Sergio een rustige race hadden, zonder de concurrentie van Ferrari. Eindelijk succes voor Verstappen. Max Verstappen behaalde dat jaar voor het eerst in zijn carrière een eerste plek op het circuit in Bakoe en hoopt dit resultaat aankomend weekend natuurlijk te herhalen.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"