Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Sergio Perez

'Perez ondanks contractverlenging niet langer zeker van Red Bull-zitje'

Sergio Perez tekende onlangs nog een nieuw contract bij Red Bull Racing, maar dat wil niet zeggen dat de Mexicaan in 2025 automatisch bij het team van Max Verstappen blijft. Het team ziet namelijk in dat de strijd om het constructeurskampioenschap steeds lastiger begint te worden door de recente prestaties van Perez.

Perez FP1 Silverstone
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Niet alleen Daniel Ricciardo heeft te horen gekregen dat hij in de komende races voor de zomerstop beter moet presteren. RacingNews365 heeft namelijk begrepen dat Sergio Perez nogmaals is verteld dat hij zich moet bewijzen in de komende drie races. Dat heeft het team voorafgaand aan het Grand Prix-weekend in Groot-Brittannië medegedeeld aan de coureur. 

De teamgenoot van Max Verstappen is al vanaf de GP van Miami in een crisis verzeild geraakt. Perez heeft te horen gekregen dat hij dit jaar nog aan de kant geschoven kan worden als zijn prestaties de komende races niet verbeteren. De spin van Perez tijdens de kwalificatie op Silverstone kon dan ook niet op een slechter moment komen voor de Mexicaan.

Enkele clausules in het contract van Perez maken het mogelijk om hem dit seizoen nog aan de kant te schuiven. RacingNews365 heeft begrepen dat Perez na de GP van België niet meer dan 100 punten achter Verstappen mag staan in de WK-stand. In een andere clausule staat ook dat Perez maximaal vijf plaatsen achter Verstappen mag staan.

Het team zou die clausules in de huidige situatie kunnen aangrijpen als ze dat nodig achten. Perez staat momenteel 119 punten achter Verstappen en bivakkeert op de vijfde plaats in de WK-stand. Zijn naaste belagers Oscar Piastri en George Russell moeten echter maar zes en zeven punten overbruggen en gezien hun recente prestaties is de kans groot dat ze Perez gaan passeren voor de zomerstop. Naar alle waarschijnlijkheid staan er nog meerdere clausules/doelstellingen in het contract van Perez waar hij op momenteel niet aan voldoet.

Zowel McLaren als Mercedes pakten in de afgelopen vijf races meer punten dan Red Bull Racing. Dat kwam vooral door de ondermaatse prestaties en uitvalbeurten van Perez in die races. Het is teambaas Christian Horner er dan ook alles aan gelegen om Perez weer de juiste richting op te krijgen na het extreem dominante 2023.

Ook Ricciardo moet zich bewijzen

In de komende drie races krijgt Perez dus nog de tijd om een stijgende lijn te laten zien. Zodoende zou Red Bull intern in ieder geval genoeg draagvlak kunnen vinden om alsnog het seizoen af te maken met Perez. Dezelfde boodschap is overigens ook aan Daniel Ricciardo doorgegeven. De Australiër maakt nog altijd een lastig seizoen door bij RB.

Ricciardo kreeg deze boodschap overigens al voor de GP van Oostenrijk en juist tijdens die race waren de prestaties van de coureur in orde. Hij krijgt dus ook nog drie races om zich te bewijzen. Gezien de druk lijkt Ricciardo dan ook geen kanshebber om Perez te vervangen als Red Bull de 34-jarige Mexicaan opzij schuift.

Als er naar prestaties wordt gekeken, zou Yuki Tsunoda een logische vervanger zijn voor Perez, maar intern lijkt er nog niet genoeg draagvlak te zijn voor de Japanner. Liam Lawson klopt ook op de deur van Red Bull, al is het de vraag is of het team hem na vijf F1-races al naast Verstappen wil zetten. De Nieuw-Zeelander heeft echter wel een extra joker in handen. Ondanks dat Audi als eerste keuze nog altijd Carlos Sainz voor ogen heeft, staat ook Lawson hoog op het lijstje van topman Andreas Seidl. Nu het geduld bij Audi opraakt, kan Lawson weleens de tweede coureur worden naast Nico Hulkenberg. Red Bull wil dat graag voorkomen, maar moet wel duidelijke keuzes gaan maken om de toekomst van Lawson veilig te stellen.

Wat dat betreft kan Red Bull druk zetten op Perez, maar hij blijft wel de beste optie als men intern niet overtuigd is dat ze een andere oplossing hebben. Er wordt dus meer van Perez en Ricciardo verwacht, zonder dat er concrete opties op tafel liggen hoe het anders verder gaat. Tegelijkertijd is het niet uitgesloten dat Perez aan de kant kan worden gezet en lijkt Lawson de beste papieren in handen te hebben om zijn zitje dan over te nemen.

Perez heeft zich door de slechte kwalificatie op Silverstone in ieder geval nog verder in de problemen gewerkt. Het zal niet makkelijk worden voor de Mexicaan om zich naar voren te vechten, al kan de voorspelde regen hem wellicht nog wat hulp bieden tijdens de race. 

Ook interessant:

Win gouden tickets voor GP België!

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op gouden tickets!

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership