Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Mexico 2024

Pirelli claimt volledige tweede vrije training F1 GP Mexico in aangepast format

Voor ronde 20 van het wereldkampioenschap strijkt de Formule 1 neer in Mexico-Stad voor een race op het Autodromo Hermanos Rodriquez. Na een hectisch sprintweekend in de Verenigde Staten afgelopen weekend, zal de Grand Prix van Mexico het traditionele format gebruiken met drie trainingen in aanloop naar de kwalificatie en de race. Het schema van dit weekend ziet er echter iets anders uit dan normaal.

Verstappen Mexico 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De eerste training vindt plaats zoals gebruikelijk, met 60 minuten waarin de coureurs en teams vertrouwd kunnen raken met het circuit. Maar de tweede training duurt 90 minuten en biedt de coureurs 30 minuten extra tijd op het circuit. Deze training staat volledig in het teken van een Pirelli-bandentest.

Het alternatieve schema is namelijk ingevoerd om Pirelli te helpen bij de ontwikkeling van banden voor 2025 met het oog op de zachtere compounds in het assortiment. Dit omvat tevens het gebruik van een nieuwe C6-band, die Pirelli overweegt voor introductie in 2025.

Pirelli heeft laten weten dat elke coureur twee extra sets banden tot zijn beschikking heeft voor de sessie. Eén set zal identiek zijn aan de set die in het weekend wordt gebruikt om als basis te dienen, terwijl de andere set een prototype uit 2025 zal zijn.

Beide banden hebben geen herkenbare kleuren op de flanken en alleen Pirelli weet welke banden aan welke auto zijn toegewezen. Pirelli legt uit: "Het is de bedoeling dat het programma voor elke set een performancerun en een long run bevat, waarbij elk team hetzelfde aantal ronden rijdt met dezelfde hoeveelheid brandstof aan boord, afhankelijk van het type run."

De enige uitzondering is als een reguliere coureur voor VT1 wordt vervangen door een jonge coureur. "Deze coureurs zullen de Pirelli-test enkel uitvoeren gedurende 60 minuten van VT2 en krijgen een extra set medium banden om zoveel mogelijk data te verzamelen voor de rest van het weekend."

Pirelli zal vervolgens de verzamelde gegevens analyseren voor een volgende test die gepland staat voor de dinsdag na de Grand Prix van Abu Dhabi, die het seizoen afsluit. Het zal het afstellen van de auto's echter een stuk moeilijker maken voor de teams, omdat ze enkel VT1 en VT3 hebben om hun bolides af te stellen voor de kwalificatie en de race.

Ook interessant:

De Grand Prix van de Verenigde Staten werd vooral een race tussen Max Verstappen en Lando Norris. Hoe hebben Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk de GP beleefd? Ze bespreken het in een gloednieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast!

Praat mee!

Viaplay
x
Spoiler-alert Vader Perez deelt waanzinnige 'spoiler' over F1-toekomst zoon Sergio