Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Pirelli geeft voorzet voor ideale strategie GP Verenigde Staten

De Grand Prix van de Verenigde Staten is vaak een slijtageslag voor de banden. Ook dit jaar verwacht Pirelli een lastige wedstrijd voor het rubber en dus geeft de Italiaanse fabrikant de teams alvast een idee van wat de snelste strategie moet zijn in Austin.

Sprint USA Austin start
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het Circuit of the Americas is al jaren een race die zwaar blijkt te zijn voor de Pirelli-banden. Dankzij het sprintweekend, het nieuwe asfalt én de warme temperaturen in Texas, verwacht Pirelli ook dit jaar dat de bandenslijtage flink hoog zal zijn tijdens de race.

Om die reden voorspelt de bandenfabrikant dat een tweestopper de ideale strategische keuze zal zijn. Daarbij hebben de teams nog wel keuze tussen de diverse banden, want volgens Pirelli zijn er ditmaal drie strategiëen die de teams het beste kunnen kiezen. Daarbij lijkt voor de meeste topteams de tweestopper met twee keer medium en één stint hard de beste keuze. Starten op de mediums lijkt dan wel vast te staan, maar bij de eerste pitstop kun je dan kiezen of je wederom een stint op mediums doet of al kiest voor de switch naar de harde band.

Die eerste pitstop zal dan ergens tussen ronde 12 en 22 plaats moeten vinden, waarna de tweede stop logischerwijs beïnvloedt wordt door de keuzes die gemaakt worden bij de eerste stop. Kom je binnen met een tweede set mediums, zul je de race moeten uitrijden op de harde band. In dat geval stop je tussen ronde 31 en 38. Kom je binnen op de harde band, zul je tussen ronde 34 en 41 teruggaan naar de mediumband. 

Starten op zachte banden is volgens Pirelli ook mogelijk. In dat geval zal de eerste pitstop plaatsvinden tussen ronde 10 en 16. De tweede stint, op de harde band, zal uiteindelijk eindigen tussen ronde 33 en 40 waarna de race uitgereden kan worden op de mediumband.

Beschikbare banden

Grootste vraag is dan natuurlijk: welke sets banden hebben de coureurs nog over? Het antwoord is voor de topteams in ieder geval simpel, want zij beschikken allemaal nog over dezelfde sets nieuwe banden, namelijk één nieuwe set hard en twee nieuwe sets mediums. Ze hebben echter geen nieuwe sets zachte banden meer over. 

Verder beschikken zowel de Red Bulls als de Ferrari's, McLarens en Mercedessen over een gebruikte set medium. Max Verstappen en Sergio Perez hebben ook nog een gebruikte set hard tot hun beschikking, terwijl zij nog maar twee gebruikte softs over hebben. De andere topteams beschikken allemaal over drie nieuwe sets softs. De vreemde eend in de bijt is in dit geval Lewis Hamilton

De zevenvoudig wereldkampioen werd uitgeschakeld in Q1 en heeft daardoor nog drie nieuwe sets zachte banden tot zijn beschikking. Hij zou dus kunnen starten op soft en eventueel laat in de wedstrijd terug kunnen naar een nieuwe set zachte banden.

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na fantastisch gevecht tussen Verstappen en Norris, Leclerc wint GP VS