Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Pirelli hinkt op twee gedachten over beste strategieën Verstappen en Hamilton

Als vanmiddag de Formule 1 Grand Prix van Hongarije van start gaat, lopen de strategische opties van Red Bulls Max Verstappen en Sergio Perez en Mercedes' Lewis Hamilton en Valtteri Bottas behoorlijk uiteen. Waar de Red Bulls allebei op zachte banden starten, vangen de Mercedessen de race aan op de gele medium banden.

Als we Pirelli moeten geloven volgt op een start op zachte banden logischerwijs een tweestopper, terwijl een start op medium banden gelegenheid biedt voor het proberen van een éénstopper (medium-hard). Voor beide strategieën valt wat te zeggen. De tweestopper is op papier misschien wel het snelst, maar daarvoor moet je wel op de baan mensen inhalen. Op een circuit waar inhalen moeilijk is, kan het lonen om voor positie op de baan te gaan en daar middels een éénstopper te proberen aan vast te houden. Overigens kan een tweestopper voor Verstappen hem de kans geven in de slotfase voor de snelste raceronde te gaan. Immers, Pirelli acht zelfs de zacht-medium-zacht-strategie zeker niet onmogelijk. Men kan echter ook gaan voor zacht-medium-medium of zacht-medium-hard, waarbij dus alle drie de compounds gebruikt worden. Veel hangt af van de omstandigheden. Als het gaat regenen, kan alles hierboven sowieso de prullenbak in. Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Voor Verstappen zal het zaak zijn bij de start de zachte banden in zijn voordeel te gebruiken. Hij zal zich daarop direct voorbij de Mercedessen moeten wurmen om een gaatje te kunnen slaan dat hem uiteindelijk in staat stelt een extra pitstop te maken. Als Perez in zijn spoor kan volgen en met zijn bandenvoordeel ook voorbij de Mercedessen weet te geraken, kan Red Bull de zaken goed uitspelen door Perez als afstopper te laten fungeren. Kijkend naar de banden die de vier coureurs vooraan nog over hebben, leren we dat Verstappen voor een strategie met twee keer zachte banden afhankelijk zou zijn van het aanspreken van een gebruikt setje softs. Van de medium- en harde banden heeft hij wel een nieuw setje beschikbaar. Hamilton heeft wat dat betreft exact dezelfde banden over.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'