Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Pirelli onthult opvallende bandenkeuzes van F1-teams voor testdagen

Welke teams hebben welke banden gekozen voor de F1-testdagen? Bandenleverancier Pirelli heeft de lijst gepubliceerd met daarop de verschillende sets die de tien teams de komende dagen zullen gebruiken.

Pirelli mediums testing 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Tijdens de F1-testweken krijgen alle teams 35 bandensets tot hun beschikking. Er worden dit jaar vijf soorten banden gebruikt, van C1 (de hardste) tot en met C5 (de zachtste). In aanloop naar de F1-testdagen mochten de teams een selectie maken en opsturen naar bandenleverancier Pirelli.

De Italiaanse partij heeft daags voor het begin van de testdriedaagse met de wereld gedeeld welke selectie die tien teams hebben gemaakt. De selectie is hieronder te zien. Goed om op te merken: de C1-, C2-, en C3-banden zijn de drie bandensoorten die volgende week tijdens het openingsweekend in zullen worden gezet. Vandaar dat daar de nadruk op ligt. De C4 en C5 zijn aan de zachte kant voor het ruwe asfalt in Bahrein en zullen daarom niet lang meegaan.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding

			© Pirelli
	© Pirelli

Wat valt op?

Er zijn enkele dingen die opvallen aan de hand van de selectie die de teams hebben gemaakt. De C5 is allesbehalve populair, aangezien deze band eigenlijk te zacht is voor het ruwe asfalt in Bahrein. De C4 is ook niet heel geliefd, om dezelfde reden. Twee teams, namelijk McLaren en Alpine, laten de rode sloffen zelfs helemaal achterwege. Alpine zet opvallend veel C1-banden in.

De populairste band is duidelijk de C3, de middelste band. Tijdens het eerste Grand Prix-weekend zal dat de zachtste beschikbare band zijn, dus daar zal volgende week ook op worden gekwalificeerd. Door zoveel van die banden te kiezen, kunnen de teams met een schuin oog ook al naar het eerste raceweekend kijken. Mercedes heeft met afstand de meeste medium banden, want maar liefst 25 van de 35 sets voor het team zijn de gele sloffen.

Ferrari neemt de meeste zachte banden mee, namelijk zes sets C4-banden en twee sets C5-banden. Red Bull kiest voor een evenwichtige verdeling, met de C3-banden als duidelijke uitschieter. De zachtste C5-banden zullen we de komende dagen niet onder de RB20 van Max Verstappen of Sergio Perez terugzien. Williams en Stake F1 hebben de bandensoorten het meest evenredig verdeeld van alle teams. Wat valt jou het meeste op?

De testdagen zijn de komende drie dagen live te volgen op RacingNews365. Elke minuut van de test zullen wij een liveblog bijhouden en vanaf het circuit voorzien we jou van de laatste updates, nieuwtjes, analyses en interviews.

Ook interessant:

Verstappen wacht cruciale vuurdoop met Red Bull in Bahrein

Ja, beste Formule 1-fan, niet alleen de Formule 1-begint weer, maar ook de RacingNews365 Formule 1-podcast is terug van weggeweest. En dat na toch wel een enerverende winterperiode. Beluister 'm hieronder! Liever via YouTube? Dat kan ook. Dan druk je op deze link.

Formule 1 wintertest Bahrein 2024 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China