Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Pirelli

Pirelli reageert op felle kritiek Hamilton

Pirelli reageert op de kritiek van Lewis Hamilton op de nieuwe regels rond de intermediates. Simone Berra, de hoofdengineer van Pirelli, zegt dat de teams zelf voor de nieuwe regels hebben gestemd.

Tsunoda Japan FP2
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De regels voor het gebruik van het aantal intermediates per raceweekend zijn met ingang van dit jaar veranderd. Vorig jaar begonnen de teams per coureur met vier sets intermediates aan het weekend, maar kregen ze wel een extra setje wanneer ze op vrijdag op die bandencompound reden. In 2024 krijgen de teams vijf setjes intermediates, maar het extra setje banden krijgen ze nu niet meer.

Hamilton was daar duidelijk niet over te spreken na de vrijdag in Japan. Door de regen werden er maar weinig rondjes gereden op Suzuka. "Ze hebben de bandenregels aangepast, dus niemand kon runs rijden op de intermediates. Het slaat werkelijk waar nergens op", zo zegt de zevenvoudig wereldkampioen.

Uitleg van Pirelli

Bandenleverancier Pirelli reageert daar als volgt op. "De aanpassing voor een extra set intermediates is in de winter besproken. De discussie begon voor de weekenden met sprintraces en het werd ook toegepast voor de normale races. Dit werd goedgekeurd door de teams samen met de FIA en de Formule 1 zelf. En dus hoeven de teams niet meer zoals vorig jaar na de vrijdag een setje intermediates bij ons in te leveren", zo legt de hoofdengineer van Pirelli, Simone Berra, uit.

"En vooral op dit circuit, waar het asfalt agressief is voor de banden en het feit dat het zondag weleens zou kunnen regenen, hebben veel teams besloten om de vijf sets te behouden. Dat is iets wat we verder zullen bespreken met FIA en natuurlijk met de teams, om zo te proberen om een manier te vinden om ze tijdens de vrije trainingen te laten rijden. Maar uiteindelijk is het niet onze beslissing. In de komende weken zal het een onderwerp van discussie zijn."

Berra ziet nog wel een mogelijke oplossing om meer actie te zien op de baan op de vrijdag. "Je kunt de vijf sets vanaf het begin houden, maar we kunnen zeggen dat als een sessie nat wordt verklaard, je één set van de intermediates moet inleveren. In het geval kunnen ze die set gebruiken en weer inleveren. Het heeft geen zin om die niet te gebruiken en een nieuwe set in te leveren. Dus dat zou een manier kunnen zijn om ze aan te moedigen om te rijden. Het is een open discussie", zo sluit de Pirelli-man af.

Voorspel en win

Voorspelgame visual 2024

Wie wint de Grand Prix van Japan 2024?

Speel mee en maak kans op een prachtige drivers cap van Max Verstappen!

Speel mee

Praat mee!

Viaplay
x
Max Marko weet het zeker: "Dan had Verstappen nooit gewonnen in Imola"