Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Politieke aanval op 'schadelijk' Red Bull geopend na open brief van grote concurrent

Bij McLaren wil men echt verandering zien in de Formule 1. In een open brief laat CEO Zak Brown weten dat het anders moet in de toekomst.

Zak Brown, CEO van McLaren, heeft het Formule 1-jaar afgesloten met een open brief, die op de website van het team is gepubliceerd. In de lange brief blikt hij terug op 2023 en vooruit op 2024. Hij kijkt terug naar de prachtige wederopstanding van zijn team, dat na een slecht begin van het jaar volgens hem van de negende auto naar de tweede auto op de grid ging. Dat is vooral te danken aan teambaas Andrea Stella en zijn technische team, benadrukt Brown.

Verder prijst hij zijn coureurs Lando Norris en Oscar Piastri, die volgens hem in staat moeten zijn om de strijd met Max Verstappen aan te gaan als ze het materiaal er voor krijgen. De Red Bull-coureur wordt door de Amerikaan geroemd om zijn prestaties dit jaar, net als zijn team, dat met twaalf overwinningen op rij het record van McLaren uit de boeken reed. "Het is toepasselijk dat wij in Hongarije samen met Verstappen op het podium stonden om dat te vieren."
			© XPBimages
	© XPBimages

Liberty Media geprezen

Als Brown zijn blik echter naar de toekomst verlegt, haalt hij een aantal verschillende punten aan. Zo vindt hij dat de F1-kalender met 24 races perfect is, al oppert hij het idee om sommige races te roteren, zodat er meer landen aan bod kunnen komen.

Verder ziet hij dat de sport gezond is en veel investeerders aantrekt, net als nieuwe grote partijen als Ford en Audi. Hij stipt de budgetcap aan als de katalysator en prijst F1-eigenaren Liberty Media daarvoor, waarna hij eindigt met wat verbeterpunten. Brown is bijvoorbeeld fel tegenstander van het feit dat Red Bull en AlphaTauri dezelfde eigenaren hebben.

Red Bull/AlphaTauri constructie moet klaar zijn

Dat laat hij merken ook. "Er is ruimte voor verbetering om enkele processen te verbeteren, om er zo voor te zorgen dat de competitie eerlijker is. De sport is niet perfect en in de volgende onderhandelingen over het Concorde Agreement moeten we enkele van die regels die de onpartijdigheid tussen de teams beïnvloeden prioriteit geven."

"De meeste andere grote sporten verbieden het om twee teams met dezelfde eigenaar te hebben in dezelfde competitie, omdat het mogelijk schade toebrengt aan de competitie. Het is een ongezonde situatie, omdat het invloed heeft op beslissingen die zowel op als naast de baan worden genomen. Of het nou de toegang tot meer data, het delen van personeel/componenten of het uitoefenen van invloed middels een strategische stem is. Het is niet in de geest van de reglementen."

"Het is belangrijk om op te staan voor de onafhankelijkheid, competitie en eerlijkheid. Ik zou graag veranderingen in de regels willen zien om er zo voor te zorgen dat er in de toekomst geen invloed uit kan worden geoefend middels strategische allianties, en al helemaal niet via eigenaarschap. F1 moet trouw blijven aan zijn merk en elk team moet - op de motoren na - volledig onafhankelijk zijn. Ik geloof dat F1-fans geloven in eerlijke competitie en een eerlijk speelveld en dat zij acties die de ware geest van competitie in gevaar brengen, af zouden wijzen."

"Het delen van informatie, gedeeld eigenaarschap en strategische allianties binnen het sportieve weefsel van F1, zullen het geloof van de fans in een eerlijke en felle competitie alleen maar ondermijnen", aldus Brown.

Ook interessant:

Tim Coronel: 'Hij kan Verstappen wakker schudden'

Tim Coronel blikt in een exclusief interview met RacingNews365 terug op het Formule 1-seizoen. De 51-jarige Nederlander laat zich uit over de dominantie van Max Verstappen en het zitje van Sergio Perez. Wie zou er niet breken als hij naast Verstappen rijdt en welk team daagt Red Bull uit in 2024?

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

43 reacties

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Streep erdoor Marko gooit verrassend deur dicht voor deze potentiële teamgenoot Verstappen