Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Profiel: Wie is Brendon Hartley?

Toro Rosso kwam gisteren met een opvallende vervanger van Pierre Gasly tijdens de GP van Amerika. De 27-jarige Brendon Hartley uit Nieuw-Zeeland mag volgende week voor het eerst deelnemen aan een officiële Formule 1-Grand Prix. Voor Hartley gaat daarmee een langgekoesterde wens in vervulling, die hij eigenlijk al had opgegeven.

Voor veel Formule 1-fans is Brendon Hartley een onbekende naam. Dat komt voornamelijk door het feit dat Hartley nog nooit heeft deelgenomen aan een Formule 1-Grand Prix, al heeft hij wel vaker in een Formule 1-bolide gezeten. De Nieuw-Zeelander was in het begin van zijn carrière voornamelijk actief in zijn geboorteland. In 2006, op 17-jarige leeftijd, beproefde Hartley zijn geluk in Europa. Hij begon in de Formule Renault 2.0, waar hij al in zijn tweede seizoen het kampioenschap won. In de jaren erna reed Hartley in verschillende Formule 3-kampioenschappen. Hoewel hij daarin niet echt veel succes boekte, pakte hij wel de derde plaats in de prestigieuze Grand Prix van Macau. In 2008 werd Hartley opgemerkt door Toro Rosso, dat hem de kans gaf in de Formule 1. Het bleef voor Hartley echter alleen bij testritjes. Hoewel hij in 2009 ook werd aangewezen tot officiële reserverijder van het team, kwam hij niet in actie.

In 2010 ging het zelfs nog een stapje verder en werd hij reserverijder voor het team van Toro Rosso én Red Bull Racing. Ook in 2010 kwam het er echter niet van en sleet hij zijn tijd voornamelijk in de Formule Renault 3.5 en de GP2-series. Na nog een 'tussenjaar' in 2011, waarin hij weer uitkwam in de Formule Renault 2.5 en de GP2-series, vond Hartley eindelijk 'zijn' kampioenschap. Hij maakte in 2012 de overstap naar het langeafstandsracen en dat bleek een gouden greep. De eerste twee jaar reed hij voor Murphy Prototypes, maar in 2014 maakte hij de overstap naar het team van Porsche in de LMP1-klasse. Hartley is momenteel nog steeds coureur voor dit team en won dit jaar samen met Timo Bernhard en Earl Bamber de 24 uur van Le Mans. De laatste wedstrijd in het kampioenschap reed Hartley op het Circuit of the Americas, waar ook de Formule 1-Grand Prix van Amerika wordt verreden. Daar won hij met zijn team de 6 uur van de Circuit of the Americas. Op datzelfde circuit maakt Hartley komend weekend dus verrassend zijn Formule 1-debuut, zonder veel ervaring in de Formule 1 te hebben. Het debuut kan voor Hartley een visitekaartje zijn, aangezien hij volgens geruchten ook nog steeds meedingt naar een stoeltje bij Toro Rosso in 2018.

ZRh2lDvB03Y

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'