Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Alain Prost

Prost lucht hart over Senna: "Ik weet meer dan mensen denken"

In de geschiedenis van de Formule 1 zijn er een aantal zeer interessante duels uitgevochten. Momenteel domineren Sebastian Vettel en Lewis Hamilton al jaren de sport. In de jaren 1988-1991 leverden Alain Prost en Ayrton Senna een ongeëvenaarde strijd.

Ondanks dat het niet heel erg lang duurde, was het duel tussen de Franse legende en de betreurde Braziliaan bijzonder intens. Prost, nu 63 jaar oud, blikt in gesprek bij de officiële Formule 1-podcast Beyond The Grid terug op die periode en de verhalen die overeind zijn blijven staan.

Prost laat weten dat Senna nadat de eerstgenoemde zijn F1-pensioen had aangekondigd, eind 1993, pardoes toenadering zocht. Jarenlang hadden Prost en Senna op vijandige voet met elkaar geleefd. Het tweetal was in de seizoenen 1988-'89 teammaten bij McLaren en in die tijd escaleerde de situatie compleet. Tot Prost de F1 vaarwel zei wilde Senna amper met hem spreken, nadat de Fransman ruim baan had gemaakt vroeg hij hem te pas en te onpas om raad.

"Daarom ben ik ook wel een beetje teleurgesteld over de teneur van de bekroonde film 'Senna'", laat een eerlijke Prost weten. In de documentaire die het leven van Senna - die in 1994 overleed na een crash tijdens de Grand Prix van San Marino - belicht, wordt Prost enigszins weggezet als de kwade genius. De Franse viervoudig wereldkampioen erkent dat het er niet altijd even netjes aan toeging, maar wil daaraan toevoegen dat Senna ook zeker geen gemakkelijk persoon was in de omgang.

"Ayrton was... speciaal", zegt Prost. "Als voorbeeld: ik nodigde hem toen we nog on speaking terms waren uit bij mij thuis, toen de Geneefse motorshow was. Ayrton heeft geen woord gezegd. Hij at, sliep, en ging weer weg. Later hoorde ik via een Honda-monteur dat dit zijn manier was: hij wilde geen vrienden met mij worden, te close was volgens hem niet goed voor de competitie."

Nadat Prost vertrok vond Senna het tijd om vrienden te worden. "Hij heeft me in een korte periode veel verteld. Hij voelde zich niet gelukkig, vond het nieuwe team (Williams, waar hij Prosts plaats had ingenomen, red.) maar lastig. Om één of andere reden wilde hij mij koste wat kost terug hebben in de F1, vertelde me weleens 'tegen deze gasten kan ik geen gevecht opbrengen'. Bijna alles veranderde in die winter van 1993-'94, zijn houding, zijn gedrag, alles."

"We hebben ontzettend veel besproken, zelfs dingen waarover ik nu, 25 jaar later, mijn mond nog steeds dicht houd. Dit zijn geheimen die ik zelfs niet met mijn bloedeigen familie heb gedeeld."