Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Alain Prost

Prost opent Alpine-beerput en haalt uit naar nieuwe baas: "Hij wil alle aandacht"

Alain Prost en Alpine zijn uit elkaar. De Fransman snapt dat verandering soms nodig is, maar de manier waarop dit bij de Franse renstal het laatste jaar is gebeurd, staat hem niet aan. Hij is niet blij met de nieuwe Alpine CEO Laurent Rossi, die sinds vorig jaar op zijn plek zit.

Alain Prost portret
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Renault Sport

Op maandag sijpelde het nieuws naar buiten dat Alain Prost en Alpine uit elkaar zijn. De Franse Formule 1-legende, winnaar van vier wereldtitels, was adviseur bij het team sinds 2017, maar zal dus niet verder gaan in de rol. Nadat het nieuws naar buiten was gelekt reageerde de voormalig coureur ontzet en verweet hij zijn voormalige werkgever een gebrek aan respect.

Dinsdagochtend doet de Fransman zijn verhaal in de Franse ochtendkrant L'Équipe. Daarbij moet vooral de vorig jaar aangestelde Alpine CEO Laurent Rossi het ontgelden. "Mij was de positie als president van Alpine aangeboden. Ik had een principeakkoord, maar vervolgens werd Laurent Rossi aangesteld. Dus ik ging gewoon verder in mijn vorige rol als non-executive director en adviseur."

"Het 2021-seizoen verliep echter onrustig en ik had het gevoel dat de 'oudjes' buiten werden gewerkt. Ik accepteer verandering, omdat het in de Formule 1 niet altijd hetzelfde moet zijn, maar voor mij werd het allemaal te gecompliceerd. Ik werd niet betrokken bij de beslissingen, maar moest deze wel verantwoorden. Soms hoorde ik pas last minute over bepaalde keuzes. Het is een kwestie van respect. Relaties werden steeds ingewikkelder en er was veel jaloezie."

Alpine CEO wil alles naar zich toe trekken

Volgens Prost ligt het vooral aan de nieuwe CEO Laurent Rossi. "Hij wil alleen zijn, door niemand beïnvloed worden. Hij heeft me zelf verteld dat hij geen adviseur nodig had, maar hij heeft me nog wel een contract aangeboden. Dat heb ik afgewezen. Het is een project waar ik in geloofde en dat doe ik nog steeds, maar nu wil men heel graag iedereen aan de kant schuiven."

"Rossi wil alle schijnwerpers op hem gericht hebben", vervolgt de viervoudig F1-kampioen. "Wat ik interessant vond aan deze rol was dat ik bij bepaalde beslissingen betrokken was. Op de achtergrond had ik veel invloed, op een discrete manier, ondanks dat ik alles waar ik het niet mee eens was voor me hield", aldus Prost.

Prost: "Niemand is onvervangbaar, ook ik niet"

Prost zegt best te snappen dat verandering soms nodig is, maar het werk dat de afgelopen jaren is verzet, mag niet worden vergeten. "Niemand is onvervangbaar, ook ik niet. We mogen echter niet vergeten wat er allemaal is gedaan en dat de focus al twee of drie jaar geleden op 2022 is gelegd."

"Het management dat er vandaag is, dat weet iedereen, wordt pas over een jaar of twee beoordeeld, niet eerder. Dat moeten we beseffen. Alpine was een van de eerste teams die zich stortte op de uitdagingen van de nieuwe regelgeving. Het team start nu met nieuwe gezichten. Waarom ook niet?", vraagt hij zich hardop af.

"Otmar (Szafnauer, voormalig Aston Martin-teambaas, red.), als hij komt, ik mag hem wel. Maar we mogen al het werk dat iedereen in Viry en Enstone heeft gedaan aan dit project niet vergeten. Ik heb niets tegen verandering, maar wat ik niet waardeer is de relatie en het gebrek aan respect naar andere mensen toe. Ik hou van het menselijke aspect", aldus de Fransman.

Ook interessant:

Dit gebeurt er met de oude F1-wagens van Verstappen en collega's

Wat gebeurt er met alle auto's, waaronder de titelwinnende Red Bull van Verstappen, nu deze niet meer worden gebruikt als race-wagens? We zochten het uit.

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game

6 reacties

RN365 Special
Red Bull-kopstukken vreesden even het ergste voor Verstappens kampioensbolide

RacingNews365 zat na het F1-seizoen exclusief samen met twee Red Bull-kopstukken. Technisch directeur Pierre Wache en Chief Engineer Paul Monaghan. Zij praten uitgebreid over de RB18 waarmee Verstappen dit jaar vijftien races won. Voorafgaand aan het seizoen vreesden ze nog dat de auto misschien 'beschadigd' zou zijn door het kampioensgevecht in 2021. Dat en meer lees je in ons interview.

Lees meer
Viaplay
x
Lewis Hamilton voelt zich aangevallen door Verstappen: "Heeft te maken met mijn succes"