Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Race steward Salo: "Vast panel komt alleen als FIA ons betaalt"

Een aantal keren per seizoen mag hij komen opdraven: Mika Salo, voormalig Formule 1-coureur, doet al jaren dienst als een van de race stewards van de FIA. De 51-jarige Fin, in het verleden teamgenoot van onder meer Jos Verstappen, vindt net als velen dat er een vast panel moet komen in plaats van dat er steeds wordt gerouleerd.

Die roulatie is echter noodzakelijk, zo stelt Salo. De race stewards krijgen namelijk niet betaald voor hun werkzaamheden en daardoor is niemand van zins om een volledig seizoen te draaien. De Fin denkt dat zaken kunnen veranderen, als de FIA er een som geld tegenover zet.

"Natuurlijk zou het ideaal zijn om een vast panel te hebben", zegt Salo in een exclusief gesprek met Racingnews365 . "Het probleem is echter dat de FIA niet betaalt. Alle race stewards doen het op vrijwillige basis en niemand is van zins om het hele jaar voor nop te werken. Als alle teams een bepaald percentage af zouden willen staan is het geen probleem om een vast panel neer te zetten. Dan happen er gelijk wel een paar mannen toe, haha! Ik ben het ermee eens dat het rouleren van race stewards verre van ideaal is." Salo was als race steward onder meer betrokken bij de veelbesproken Grand Prix van de Verenigde Staten van vorig jaar, waarin Max Verstappen door het ontvangen van een tijdstraf van vijf seconden te elfder ure van het podium viel. Salo kreeg daarop een gigantische stapel doodsbedreigingen op zijn mail en in de brievenbus, voornamelijk geschreven door Nederlanders. Het volledige interview met Mika Salo wordt later vandaag (woensdag) gepubliceerd.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi