Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
F1

Racewereld ontwaakt uit coronawinterslaap: eerste grote raceklasse gaat van start

Yes! Gentlemen, start your engines! We kunnen weer genieten van wat spektakel op het echte asfalt! Zondagavond staat de eerste race eindelijk weer op het programma, nadat de gehele racewereld ruim twee maanden heeft stil gelegen.

De primeur is zondagavond Nederlandse tijd aan de NASCAR-series in de Verenigde Staten. Dat het coronavirus in de Verenigde Staten nog steeds om zich heen grijpt, vormt blijkbaar geen probleem. Zonder publiek en met extra veiligheidsmaatregelen gaan de 40 NASCAR-coureurs weer aan de bak.

De laatste NASCAR-race dateert van 8 maart, toen er in Phoenix werd gereden. Vier races lang was het seizoen al toen het tijdelijk werd stilgezet. Na 69 dagen gaan de helmen dus weer op en worden de motoren weer gestart, ditmaal op de Darlington Raceway in South Carolina. In de tussentijd hebben de coureurs het moeten doen met virtueel vermaak, maar daar komt nu dus een einde aan. Niet voor iedereen liepen die virtuele races overigens goed af.

Het is Brad Keselowski die zondagavond vertrekt vanaf poleposition in de race die met een rollende start wordt afgetrapt. Dit deed hij niet door als snelste te kwalificeren. Nee, de vrije trainingen en kwalificaties gingen niet door, zodat er minder personeel en materiaal naar het circuit moest en er alleen op zondag hoeft worden gereden. De coureur kreeg de poleposition door middel van loting toegewezen.

Keselowski en collega's rijden in zogeheten stockauto's, met onder de motorkap een V8-motor en 750 paardenkrachten schoon aan de haak. De auto's op de grid zijn nagenoeg gelijkwaardig, waardoor de coureurs het verschil kunnen maken.

Een andere manier waardoor de coureurs het verschil kunnen maken is door te crashen. De raceklasse verrijdt vrijwel al haar races op zogeheten ovals, waar de kleinste stuurbewegingen de grootste gevolgen kunnen hebben. Samen met het feit dat het deelnemersveld (40 auto's!) vaak zeer dicht op elkaar rijdt, is dit een recept voor grote crashes, frustratie en drama. Kijk dan ook niet raar op als boze coureurs elkaar tijdens of na de race witheet opzoeken, want ook dat hoort bij NASCAR.

De NASCAR-series laat er overigens geen gras over groeien. Op de kalender staan tussen 16 mei en 8 november nog 28 races op de kalender, met enkele dubbele races en ook een verdwaalde doordeweekse race hier en daar.

De race is zondagavond live te zien op Ziggo Sport vanaf 21:30 uur.

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Breaking Teambazen willen (nog) niets van gewaagde uitspraak Verstappen weten