Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Rally-legende volgt voorbeeld Verstappen: "We moeten onze mond houden van de FIA"

Max Verstappen heeft met zijn protestactie tegen de FIA een voorbeeld gesteld voor anderen. Ook in de rallysport spreken meerdere coureurs zich nu uit tegen de acties van de autosportfederatie, die nu harder optreedt tegen bepaald taalgebruik.

Ogier Rally Chili
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De aanvaring tussen de FIA en Max Verstappen in Singapore was hét verhaal van de laatste Grand Prix. De regerend wereldkampioen gebruikte tijdens de persconferentie op vrijdag het woordje 'fucked' en kreeg daarvoor een flinke tik op de vingers. Verstappen zal binnenkort een taakstraf uit moeten voeren, al is het nog niet bekend wat die straf precies inhoudt.

Wel zorgde deze straf ervoor dat Verstappen niet langer vrijuit wilde spreken tijdens de persconferenties van de FIA. De Nederlander ging enkel kort in op de vragen in de perszaal, om vervolgens een 'extra' persconferentie te organiseren buiten het mediacentrum waar hij wel vrijuit sprak. Die protestactie is niet alleen binnen de Formule 1 doorgedrongen, maar ook in de rallywereld.

Sebastien Ogier, achtvoudig wereldkampioen rally, kreeg na afloop van de Rally van Griekenland namelijk te maken met een soortgelijk onderzoek omtrent zijn aanmerkingen op de wedstrijdleiding. Waar Verstappen uiteindelijk een taakstraf op zijn dak kreeg, kwam de Franse rallylegende er met een voorwaardelijke boete van maar liefst €30.000 vanaf. Na afloop van de Rally van Chili wilde Ogier, net zoals Verstappen in Singapore, niet vrijuit spreken met de aanwezige pers.

"Je realiseert je vast dat ik niet echt wilde praten, want ons is juist verteld dat we dat op dit moment niet moeten doen," zei Ogier tegen RallyTV. "Het is niet bepaald geweldig om zo kortaf te reageren en het is ook niets persoonlijks (tegen de interviewer, red.). Ik wil ook mijn excuses aanbieden aan de fans, want het spijt me dat ik hen zo weinig kan geven. Maar ik heb op dit moment maar weinig middelen ter beschikking."

"Ik voel me op dit moment ook niet echt geroepen om te praten en zoals ik al zei, het spijt me voor alle mensen die beter verdienen dan dit. Maar we hebben van de top van de FIA te horen gekregen dat we onze mond moeten houden, dus het is een beetje triest. Op dit moment is dit niet alleen het geval in de rally's, maar we zullen af moeten wachten wat de toekomst ons brengt."

Het protest van Ogier is overigens niet de enige actie binnen de rallysport, want ook de kampioen van 2019, Ott Tanak, sprak zich sterk uit tegen de acties van de FIA. Ogier staat momenteel derde in het klassement in zijn gebruikelijke deeltijdseizoen met drie overwinningen, terwijl Tanak op de tweede plaats staat. De wereldranglijst rally's wordt momenteel aangevoerd door de Belg Thierry Neuville met Rally Chili, Central European Rally en Rally Japan als afsluiters van het seizoen - met Neuville op zoek naar zijn eerste WRC-titel.

Profiteer tijdelijk van deze online live casino welkomstbonus en claim jouw gratis €50 aan free spins als je €25 of meer inzet.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Marko geeft flinke waarschuwing af aan F1: "Verstappen moet je serieus nemen"