© Getty Images / Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Rapport Red Bull: sterke wagen, tekort aan vermogen

08 aug. 2018 10:15 René Oudman 0 reacties
De zomerstop is in volle gang en dus is het tijd om terug te kijken op de eerste seizoenshelft van 2018. Wie waren er sterk en wie vielen er bijzonder tegen? Racingnews365 pikt elke dag een team uit en beoordeelt zowel de stal, als haar coureurs. Vandaag in deel drie: Red Bull Racing.

Red Bull: 8

Het totaalpakket is nog altijd niet toereikend genoeg voor Red Bull Racing om mee te strijden om beide kampioenschappen, maar de Oostenrijkse stal van tevoren waarschijnlijk lachend getekend voor een score van drie overwinningen in de eerste twaalf Grands Prix. Daniel Ricciardo en Max Verstappen laten bij tijd en wijle mooie dingen zien, maar hebben nog te vaak te kampen met een onderpresterende krachtbron.

De Australiër en de Nederlander moeten geregeld genoegen nemen met de plaatsen vijf en zes en dat is niet waarvoor zij de hele wereld over vliegen. Met de RB14 heeft Red Bull in ieder geval haar best gedaan: voor het zoveelste jaar is de bolide van de renstal die teert op de portemonnee van een energiedrankjesmerk op aerodynamische vlak bijzonder sterk.

Dat bleek voornamelijk in Monaco, waar Ricciardo het hele weekend ongenaakbaar was. Voor Red Bull zal er zich nog een mooie kans aandienen in Singapore, en wie weet kan men wederom uitblinken op Suzuka en het Autodromo Hermanos Rodriguez. Meer dan een derde plaats in de strijd om het constructeurskampioenschap zal er op het einde van het seizoen echter niet inzitten.

 • Overwinningen: drie
 • Polepositions: één
 • Podiumplaatsen: zes
 • WK-punten: 223

Daniel Ricciardo: 7,5

De lachebek uit Perth zet de lijn van 2017 in het huidige seizoen voort. Áls hij er staat, kan hij zich als een sluipschutter gedragen. Fabelachtige weekends kunnen echter maar zo worden opgevolgd door meerdere baaldagen en in zulk soort gevallen is de zevenvoudig Grand Prix-winnaar nergens. Zijn dominante optreden in Monaco was om door een ringetje te halen, maar op bijvoorbeeld Silverstone had Ricciardo niets in de melk te brokkelen.

In de eerste twaalf Grands Prix werden er twee overwinningen gescoord door de inmiddels 29-jarige, die volgend jaar het matblauw van Red Bull verruilt voor het geelzwart van Renault. Waar de zege in Monaco zoals gezegd fenomenaal was, had Ricciardo in China gewoonweg dom geluk. Natuurlijk, hij plaatste enkele sterke inhaalmanoeuvres, maar zonder de Safety Car was hij niet verder gekomen dan een zesde plaats. Toch moet het hem worden nagegeven: als er zich ook maar een klein kansje aandoet, dan is Ricciardo daar om te maximaliseren.

 • Overwinningen: twee
 • Polepositions: één
 • Podiumplaatsen: twee
 • WK-punten: 118

Max Verstappen: 7,5

Ook het vierde Formule 1-seizoen van Max Verstappen gaat gepaard met hoge hoogtepunten en diepe dalen. In Oostenrijk noteerde de Nederlander een snaarstrakke overwinning en na Canada, Frankrijk en Spanje werden bokalen mee naar huis genomen. In de beginfase van het seizoen was er echter een slordige Verstappen te zien. In Australië maakte hij in de openingsronden een pirouette, in de Bahreinse kwalificatie spinde hij er doodleuk af.

Goed, die schoonheidsfoutjes zijn nog enigszins te maskeren door te roepen dat hij moest wennen aan de aerodynamische veranderingen aan de nieuwe wagen. De GP van China was daarentegen niet goed te praten. Waar Ricciardo met een sensationele overwinning aan de haal ging, moest Verstappen met de staart tussen de benen (en een tijdstraf van tien seconden) de baan nabij Shanghai verlaten. De foutjes van de beginfase van het seizoen leken hem wakker te hebben geschud na het treffen in Monaco en sindsdien heeft Verstappen een stijgende lijn te pakken. Kan de Nederlander in 2018 nog een zege boeken?

 • Overwinningen: één
 • Beste startplaats: derde (één keer)
 • Podiumplaatsen: vier
 • WK-punten: 105

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

 • Reageren op artikelen

 • Toegang tot exclusieve content

 • Win mooie prijzen met quizen en spellen

 • Profiteer van exclusieve voordelen