Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Rapportcijfers: Verstappen stijgt boven materiaal uit, Hamilton faalt

De Grand Prix van Rusland was misschien niet de race waar nog lang over na wordt gesproken. De top drie maakte het elkaar niet lastig, maar daarachter werd er in het middenveld wel weer flink geknokt. Welke coureurs vielen in positieve zin op en wie zakten er door het ijs?

Valtteri Bottas won in zijn superieure Mercedes-bolide de Grand Prix van Rusland. Hij hield de solide Max Verstappen en de blunderende Lewis Hamilton achter zich. Welke coureurs staken met kop en schouders boven hun collega's uit en wie keerde er met de staart tussen de benen huiswaarts? 20. Lance Stroll: 6,0 Werd door Charlec Leclerc aangetikt en eindigde in de banden. Kende ook al een teleurtellende kwalificatie, mede door een probleem. Welk kende hij een hele goede start en lag hij vanaf plek twaalf al elfde op het momenten van zijn crash. Weekend om snel te vergeten. 19. Carlos Sainz: 4,0 Ai, ai! Die muur stond er al even Carlos! Een domme fout om zo in de muur te raken. Teveel risico en Sainz betaalde de hoofdprijs 18. George Russell: 5,5 Een uitstekende kwalificatie, wederom Q2, werd gevolgd door een zeer lastige race. Knokte lekker met zijn racematen Norris en Albon, maar verremde zich en verprutste zijn banden. Laatste, niet het resultaat waar George en Williams op hoopten. 17. Romain Grosjean: 5,5 Vermakelijk waren zijn boordradio’s, maar verder was het voor Haas een weekend zonder hoogtepunten. Hoe lang zien we Grosjean nog in de F1? 16. Nicholas Latifi: 6,0 Op basis van zijn snelheid over een ronde schiet hij duidelijk tekort, maar in de races weet hij zich steeds vaker te mengen in de strijd in de achterhoede. Dat is een opsteker voor de rookie. 15. Lando Norris: 6,5 Gegokt en verloren! Had problemen met zijn auto en het besturen daarvan. Maakte direct tijdens de Safety Car-periode een stop voor harde banden en probeerde de race uit te rijden. Dat lukte bijna! Maar zijn banden gingen eraan, waarna die laatste stop hem veel pijn deed. 14. Kimi Raikkonen: 6,5 Laatste in de kwalificatie, maar knokte lekker in de race en liet zijn ervaring spreken. Raikkonen mag dan ‘oud’ zijn, versleten is hij nog niet (helemaal). 13. Sebastian Vettel: 4,5 Een dure crash in de kwalificatie werd gevolgd door een uiterst lastige race. Naar eigen zeggen zat hij vast in het verkeer, maar het gat met Leclerc (P6) was zeer groot. Ook werd hij misschien een beetje gebruikt als rijdende wegversperring zodat Leclerc meer punten kon pakken. 12. Kevin Magnussen: 8,0 In een Haas naar P12 is een prima prestatie. Had wederom een hele goede start en stoof de top 10 binnen. Op pure snelheid is zijn wagen te traag voor de punten, waardoor hij terugviel. 11. Antonio Giovinazzi: 8,5 Prima race van de Italiaan die goede weekenden afwisselt met zeer matige. Dit was een sterk optreden van hem. Rapportcijfers gaan verder onder de afbeelding .

10. Alex Albon: 4,5 Een zeer slechte kwalificatie werd gevolgd door een zeer matige race. Tiende in een Red Bull op bijna 100 seconden van Bottas en 90 van teamgenoot Vertappen. Er moet snel iets veranderen wil Albon zijn zitje behouden. Weliswaar hielp zijn straf van vijf plekken voor het wisselen van een versnellingsbak niet mee. 9. Pierre Gasly: 7,5 Wederom een goede race. Gokte met de strategie en dat kostte hem waarschijnlijk de nodige plaatsen. Knokte zich dapper terug en voorbij aan Albon. 8. Daniil Kvyat: 8,0 From Russia with love! Een dijk van een thuisrace. In de kwalificatie nog net buiten de top 10 gevallen, maar het leverde hem de vrije bandenkeuze op en dat bleek uitstekend te werken. 7. Esteban Ocon: 7,0 Wist weer niet echt te imponeren. Lag na een goede openingsfase een tijd lang vierde, maar eindigde toch weer ruim achter teamgenoot Daniel Ricciardo. 6. Charles Leclerc: 8,5 Zesde en applaus voor een Ferrari-coureur? Het is de waarheid anno 2020. Leclerc reed een sterke en volwassen race, op zijn incidentje met Stroll 5. Daniel Ricciardo: 8,5 Op een foutje na, met een zeikerige straf tot gevolg, kende hij een perfect weekend. Ricciardo verdient een betere auto, want de strijder is nog altijd aanwezig. Dat merkte Verstappen wederom in de eerste ronde. 4. Sergio Perez: 9,0 Met afstand ‘best of the rest’. Perez had nog even de hoop dat hij het podium kon halen na de straf voor Hamilton, maar de Mercedessen en Verstappen bleken toch echt te snel. 3. Lewis Hamilton: 7,0 Proefstarts doen in the fastlane van de uitgang van de pitstraat? Een rare gewaarwording, maar het team zei dat het mocht. Dat Lewis en Mercedes de regels niet kennen is toch vreemd. Reed na zijn straf makkelijk naar voren en beperkte de schade. 2. Max Verstappen: 9,5 Meesterlijke kwalificatie waarin hij tot ieders verbazing de tweede positie wist te veroveren. Had, wederom, geen goede start, maar splitte ook tijdens de race de Mercedessen. Dat mag hij als een groot compliment beschouwen. 1. Valtteri ‘fucking’ Bottas: 8,5 Een slechte kwalificatie werd gevolgd door een race waarin hij profiteerde van Hamiltons straf. De Mercedes was duidelijk sneller dan de Red Bull, dus Bottas pakte het cadeautje met beide handen uit. Zijn boordradio naderhand was eerder zielig dan krachtig. Twee zeges in tien races in de beste auto: Bottas, mocht het je wat interesseren… 44 punten achterstand op Lewis. Laat de resultaten voor je spreken, niet je boordradio als je een keer wint.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"