Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Laurent Mekies

RB-teambaas verklaart plan om F1-elite aan te vallen

Laurent Mekies, teambaas van Visa Cash App RB, nam deze winter het roer over van Franz Tost bij het team uit Faenza. In een exclusief interview met RacingNews365 vertelt Mekies over de seizoensstart en wat het team van plan is om verder naar voren te komen.

Mekies
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De 47-jarige Mekies is sinds deze winter de nieuwe teambaas van Visa Cash App RB (RB). Hij is pas de tweede teambaas ooit bij het opleidingsteam van Red Bull, nadat Franz Tost afgelopen jaar zijn pensioen aankondigde. Mekies sprak exclusief met RacingNews365 en deelt daarin zijn ervaringen na de eerste vijf races in 2023.

"Het is alleen maar een voorrecht geweest om deze groep te leiden", antwoordt de Franse ingenieur op de vraag hoe hij de eerste maanden van zijn tijd als teambaas heeft ervaren. "De dames en heren zijn fantastisch geweest, omdat ze al hun energie in deze nieuwe avonturen wilden steken. Ook omdat ze alles op tafel wilden leggen en op elk gebied wilden zien wat we nodig hadden om ons ambitieuze doel te bereiken, namelijk consequent de top van het middenveld te bereiken."

Twee werkstromen

Het team uit Faenza veranderde in de winter van naam. AlphaTauri werd vaarwel gezegd, nadat het team daarvoor jarenlang Toro Rosso heette. Na de eerste vijf races van het jaar staat het team zesde in de constructeursrace F1 met zeven punten, twee punten voor Haas. Terwijl geen van de drie teams onder hen (Williams, Alpine en Stake F1) punten heeft gescoord, is er een groot gat ontstaan tussen de bovenste helft van de grid en de onderste helft, waar RB zich bevindt. Het Italiaanse team staat 'al' 33 punten achter Aston Martin, die terug te vinden zijn op de vijfde plaats.

Om die groeiende kloof te overbruggen, waardoor de F1 in feite is opgesplitst in twee verschillende klassen, legt Mekies uit dat RB twee gelijktijdige werkstromen heeft ontwikkeld. "We zijn ons er allemaal van bewust dat je sommige gaten vrij snel kunt dichten. Sommige hebben wat meer tijd nodig. Dus wat we nu aan het doen zijn, we hebben twee werkstromen in het bedrijf," bevestigt hij voordat hij ingaat op hun belangrijkste aandachtspunten.

"De ene stroom is gericht op de ontwikkeling van nieuwe producten. De andere stroom probeert elk raceweekend te optimaliseren en zo scherp mogelijk te worden als raceteam, en dat is aardig gelukt in de eerste vijf races. Die eerste stroom probeert een sterkere basis te leggen voor het bedrijf om een kans te hebben om in de toekomst een grote stap voorwaarts te maken."

			© XPBimages
	© XPBimages

Mekies: 'Het zal geen lineaire progressie zijn'.

Mekies waarschuwt echter dat deze manier van werken misschien niet meteen resultaat oplevert. Aan het begin van het seizoen werd er gespeculeerd dat RB in de winter goud in handen zou hebben en zijn auto zodanig zou hebben ontwikkeld dat het zou kunnen doorbreken in de groep met Aston Martin en Mercedes. Helaas voor het team is dat nog niet het geval, ook al leidt het momenteel de strijd achter de vijf sterkste constructeurs.

"Het zal geen lineaire progressie zijn," zegt Mekies. "Er zullen hobbels op de weg zijn, en hoogte- en dieptepunten, maar de reactie van onze mensen is fantastisch. We beginnen met veel energie aan dit avontuur en de grand prix-weekenden om de twee weken houden ons eerlijk tegenover het gevecht dat we met de andere vier teams voeren," voegt hij eraan toe, waarbij hij benadrukt dat het huidige gevecht van RB met de teams eronder is.

Als we terugkomen op zijn ervaringen tijdens de eerste vijf ronden van het F1-seizoen, nu hij nog maar een paar maanden geleden het roer overnam bij RB, legt de Fransman de focus al snel weer op de "ongelooflijke" mensen die onder hem werken. "Natuurlijk, natuurlijk," antwoordt hij op de vraag of hij geniet van zijn nieuwe rol.

"Nogmaals, het is een voorrecht om in die situatie te zitten met zoveel getalenteerde mensen, met Daniel [Ricciardo], met Yuki [Tsunoda]. We hebben ongelooflijke combinaties in het team, van onze eigenaar tot onze partners en van coureurs tot teams. Het is een fantastisch project om bij betrokken te zijn en we zijn op de goede voet begonnen, en we weten dat de weg nog lang is, maar we pushen heel erg om het zo snel mogelijk te maken."

Praat mee!

Viaplay
x
Max Marko weet het zeker: "Dan had Verstappen nooit gewonnen in Imola"