Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Jacques Villeneuve

Villeneuve: "De nieuwe F1-coureurs mogen daar sowieso niet over klagen"

Met 24 races op de kalender worden er in 2024 de meeste Formule 1-races ooit in een jaar gereden. Waar velen hun ongenoegen uiten over het overvolle schema, vindt oud-wereldkampioen Jacques Villeneuve dat zeker de coureurs niet mogen klagen.

Jacques Villeneuve
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Afgelopen seizoen zou al de boeken in gaan als de F1-kalender met de meeste races, 23 stuks in totaal, ware het niet dat de Grand Prix van Emilia-Romagna op Imola niet doorging door heftige regenval met overstromingen tot gevolg. Met de terugkeer van die race op het programma én de Grand Prix van China die in 2024 dan toch echt weer terug lijkt te keren, komt dat neer op 24 races.

Met 24 weekenden vol Formule 1-geweld betekent het dat de teams het drukker dan ooit krijgen. Voor de coureurs is het een keuze in hun persoonlijke leven, zo zegt Jacques Villeneuve tegen PlanetF1.com. "De nieuwe jongens in de sport weten waar ze in terecht komen. Het zijn de coureurs (die misschien nog recht hebben tot klagen, red.) die 17 races gewend waren die zich beperkt voelen in hun keuzevrijheid nadat het aantal race zo is verhoogd. Maar de sport is nu groter dan ooit, dus je kunt niet klagen. Niemand wil terug naar een kleinere sport", zo stelt de Canadese wereldkampioen van 1997.

Triple header als einde van het seizoen

Villeneuve heeft wel te doen met de monteurs en de media. Zo viel de double header van Las Vegas en Abu Dhabi aan het einde van 2023 al zwaar bij de teams. Het hele circus moest namelijk een tijdverschil van twaalf uur overbruggen. Voor 2024 wordt de uitdaging nog groter, met Las Vegas als aftrap van een triple header met Qatar en Abu Dhabi.

"Dat gaat echt wreed worden", zo meent Villeneuve. "Vooral voor de media, dat is de groep die achterblijft bij alles dat nu gebeurt. Want dit soort trips zijn erg gecompliceerd geworden. De teams vinden hun weg wel. Het rouleren van medewerkers kan daarbij werken, maar het is zwaar voor het personeel. De tijdzone is ook de verkeerde kant op, want er wordt juist tijd verloren in plaats van gewonnen. En om dan drie raceweekenden op een rij te hebben is erg vermoeiend, zeker aan het einde van het jaar en een seizoen dat eindigt in december", zo sluit de voormalig wereldkampioen af.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Video Droomoverstap Hulkenberg zet F1-coureursmarkt op scherp