Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Red Bull bevestigt groot nieuws in toekomstige strijd met F1-concurrentie

Red Bull heeft bevestigd dat ze gaan starten met de bouw van een nieuwe windtunnel. Het team uit Milton Keynes neemt op die manier afscheid van een 'overblijfsel uit de Koude Oorlog'.

Verstappen Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Het hypermoderne team van Red Bull, dat op glorieuze wijze wereldkampioen werd in 2023, maakt nog altijd gebruik van een oudere windtunnel. Het gebouw werd tussen 1946 en 1994 gebruikt als onderzoekslocatie voor vliegtuigen en is gevestigd nabij Bedford. Door de jaren heen schoot de technologische ontwikkeling van de Formule 1 echter door het dak en Red Bull is nu dus ook om. Teambaas Christian Horner vertelt in gesprek met Racer dat er een nieuwe windtunnel aan zit te komen.

Er was namelijk lang onzekerheid over de komst, aangezien het aanvragen van vergunningen vertraging opliep. Horner bevestigt nu dat de kogel helemaal door de kerk is en in 2024 zal de eerste schep de grond ingaan. Zo zet Red Bull een belangrijke stap. Teams als Aston Martin en McLaren zijn namelijk recent overgestapt op hun gloednieuwe windtunnels, of zullen dat in de nabije toekomst doen. Ferrari nam twee jaar geleden haar nieuwe speeltje in gebruik.

Het zal echter wel even duren totdat de bouw is voltooid en dus loopt Red Bull op dit vlak voorlopig nog achter. "De windtunnels worden in de toekomst nog belangrijker (door de nieuwe reglementen van 2026 red.), dus we moesten met onze tijd meegaan en in een nieuwe windtunnel investeren", vertelt Horner. "De bouw gaat in 2024 van start. Je wil het niet gedurende een seizoen introduceren, dus waarschijnlijk gaan we de auto voor 2027 testen in de nieuwe windtunnel."

"Een overblijfsel uit de Koude Oorlog"

In 2022 kreeg Red Bull een straf voor het overschrijden van de budget cap. Het team mocht minder tijd doorbrengen in de windtunnel, maar kreeg het toch voor elkaar om het Formule 1-seizoen te domineren. Volgens Horner verdient dat een compliment, zeker vanwege het feit dat de windtunnel vrij oud is. "Onze toegestane tijd werd een stukje verhoogd in oktober, toen we onze straf hadden uitgezeten. Dat ging om 7%, maar door de huidige reglementen is het nog steeds 8% minder dan al onze concurrenten."

"En zeker in de windtunnel waarover wij beschikken, het is een overblijfsel uit de Koude Oorlog, moeten we zeer selectief zijn. Hij is niet zo efficiënt in koud weer, waar je in Groot-Brittannië wel vaak last van hebt. Op dat gebied heeft het team het geweldig gedaan door zeer selectief te zijn en goed te kijken waar we heen gingen met onze ontwikkeling."

Ook interessant:

Op 13 december 2023 was het zover: de eerste livepodcast van RacingNews365 bij Racesquare in Utrecht! Het briljante seizoen van Max Verstappen, de zegedroogte van Lando Norris én prangende vragen van de fans: het kwam allemaal voorbij! Een ding is zeker: Verstappen kroonde zich tot levende legende!

Praat mee!

Viaplay
x
Ferrari Slaat grote slag en kaapt twee kopstukken weg bij Mercedes