Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull doet dringende oproep aan FIA maar ziet af van zaak tegen Aston Martin

Is Aston Martin de groene Red Bull? Behalve verrassende gelijkenissen kan het team van Max Verstappen en Sergio Perez momenteel niets bewijzen. Heel veel moeite willen ze er niet in stoppen, want het team vormt toch geen gevaar in de strijd voor overwinningen en het kampioenschap. Wel stelt het vragen aan de FIA over de algemene regels omtrent het 'kopiëren'.

Tijdens de Grand Prix van Spanje kwam Aston Martin met haar eerste (hele) grote upgradepakket. De auto was flink onder handen genomen en plots hadden vooral de zijkanten van de bolide wel heel veel weg van de RB18 van Red Bull. Op de dag dat de nieuwste versie van de AMR22 op het circuit verscheen, riep Helmut Marko meteen moord en brand. "Het moet nu opgehelderd worden hoe deze ongelooflijke kopie werkelijkheid is geworden! Er is bewijs dat er gegevens zijn gedownload", zo claimde hij destijds. Als hij een kleine drie weken later in gesprek met Formel1.de wordt gevraagd naar de huidige stand van zaken, erkent Marko dat er geen harde bewijzen zijn. "Er is data gedownload, maar ik heb nooit gezegd waar die data naar toe is gegaan. Dat is weer een hele andere factor. Tot dat we iets kunnen bewijzen, zullen we niets ondernemen tegen Aston Martin. Momenteel kunnen we niets bewijzen en maken we er dus ook geen zaak van, ook omdat Aston Martin ook geen directe concurrent is."

Red Bull wil verduidelijking

Ondanks het feit dat de Oostenrijkse renstal dus afziet van een protest of iets dergelijks, wil het wel graag meer duidelijkheid over de regels omtrent het 'kopiëren'. "We willen wel graag verduidelijking van de FIA", vervolgt de topadviseur. "Als je het argument van Ferrari pakt (dat ze gaven toen ze na de GP van Monaco dubbel in protest gingen tegen Red Bull, red.), dan hebben we het over duidelijkheid over de regels.'' "Hoe ver kan je gaan? We hebben namelijk een juniorenteam AlphaTauri. Als je deze zaak consequent interpreteert, dan zou AlphaTauri ook nauwer met ons samen kunnen werken", beweert hij.

Inconsistenties

Als de interviewer van dienst grapt en vraagt waarom Aston Martin geen protest heeft ingediend tegen Red Bull, aangezien ze beweren toch al lang geleden met het concept waren begonnen, kan Marko niet echt lachen. Hij benadrukt dat het zaakje toch wel een beetje stinkt. "Het is allemaal lastig te begrijpen. Als je naar de gehele tijdlijn kijkt, dan zijn er zelfs nog meer inconsistenties te bekennen. Maar als je het niet zwart op wit kan bewijzen, dan moet je het laten gaan. Aangezien het geen directe concurrent van ons is, zitten we er ook niet helemaal bovenop." "Kort samengevat is er op dit moment geen bewijs dat Aston Martin ons daadwerkelijk heeft gekopieerd, behalve dat de twee bolides zeer duidelijk op elkaar lijken", aldus Marko.

Viaplay
x
LIVE Reacties na bizar einde sprintkwalificatie