Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Red Bull Racing

'Red Bull heeft door financieel gesjoemel een oneerlijk voordeel, Mercedes en Ferrari woedend'

Duitse en Italiaanse media schrijven dat Red Bull vorig jaar het budgetlimiet zou hebben overtreden en dat Mercedes en Ferrari daar niet blij mee zijn.

Verstappen Leclerc Hamltn Mekies Austria
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB
Het Duitse Auto, Motor und Sport en het Italiaanse Gazzetta dello Sport melden vrijdagochtend dat er achter de Formule 1-schermen ophef is. Volgende week zouden de eerste financiële resultaten van de F1-teams in 2021 (van vorig jaar dus), die door de FIA worden gecontroleerd, naar buiten komen. Vorig jaar was het eerste jaar waarin de teams zich aan het budgetplafond moesten houden en naar verluidt zijn er twee teams die over de schreef zijn gegaan, zo melden de twee media.

Dat zouden Red Bull en Aston Martin zijn, waarvan een van de twee teams aanzienlijk over de limiet is gegaan. De resultaten zouden al eerder naar buiten moeten komen, maar vanwege de overtredingen, en de vrees dat deze voor veel opschudding zouden zorgen in de paddock, is er volgens de publicaties mee gewacht.

Ferarri en Mercedes boos

Het zou om een overtreding gegaan waarbij Red Bull en Aston Martin tot vijf miljoen over de limiet heen zijn gegaan. Volgens de regelgeving is dat een 'kleine overtreding', maar Mercedes en Ferrari zouden daar hun vraagtekens bij zetten, omdat vijf miljoen qua ontwikkeling volgens hen een tijdwinst van 0,5 seconde per ronde op kan leveren. De FIA heeft bovendien nog niet echt duidelijk een lijst met straffen opgesteld. Een 'kleine overtreding' zou mogelijk alleen leiden tot een boete.

Vooral Mercedes zou woedend zijn mocht het inderdaad waar zijn. Het team voelt zich al bestolen na Abu Dhabi 2021 en de Duitse publicatie schrijft dat het de druppel zou zijn als het blijkt dat de directe tegenstander vorig jaar een oneerlijk technisch voordeel zou hebben gehad. Het team vermoedt bovendien dat Red Bull ook dit seizoen zich niet aan de budgetlimiet houdt.

Ferrari is op haar beurt ook boos, omdat een overtreding zou betekenen dat Red Bull mogelijk ook een voordeel heeft gehad met de ontwikkeling voor 2022. Het zou volgens de Italianen kunnen verklaren waarom Red Bull zo'n goed seizoen heeft, ook al waren ze vorig jaar tot aan de laatste snik aan het strijden om de wereldtitels. Teambaas Mattia Binotto is al het hele seizoen op de controle van de financiën aan het hameren.

Naar verluidt eisen de teams totale transparantie van de FIA over alle financiële gegevens. De financiële resultaten zullen komende week worden onthuld. Is het een storm in een glas water, of gaat er een bom barsten in de paddock?

RacingNews365 heeft Red Bull om een reactie gevraagd.

Ook interessant:

Verstappen moet even wachten op zijn tweede Formule 1-wereldtitel

De Grand Prix van Singapore staat voor de deur en dat betekent natuurlijk dat de mannen van RacingNews365 in de nieuwste Formule 1-podcast weer uitgebreid vooruitblikken op het raceweekend. Beluister de podcast hieronder!

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Singapore 2022 RN365 Nieuwsdossier

109 reacties

RN365 Special
Red Bull-kopstukken vreesden even het ergste voor Verstappens kampioensbolide

RacingNews365 zat na het F1-seizoen exclusief samen met twee Red Bull-kopstukken. Technisch directeur Pierre Wache en Chief Engineer Paul Monaghan. Zij praten uitgebreid over de RB18 waarmee Verstappen dit jaar vijftien races won. Voorafgaand aan het seizoen vreesden ze nog dat de auto misschien 'beschadigd' zou zijn door het kampioensgevecht in 2021. Dat en meer lees je in ons interview.

Lees meer
Viaplay
x
Verboden FIA grijpt in en verbiedt Mercedes innovatie-per direct