Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Red Bull juicht financiële regels ondanks straf toe, maar heeft toch één verbeterpunt

Red Bull werd stevig op de vingers getikt vanwege het overschrijden van het budgetplafond, maar dat wil niet zeggen dat men bij de Britse renstal nu helemaal klaar is met die reglementen.

Horner presser Mexico
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

7 miljoen dollar moest Red Bull aftikken bij de FIA, omdat het in 2021 het budgetplafond had overschreden. Teambaas Christian Horner liet weten dat zijn team significant geraakt is door de straf op weg naar het nieuwe seizoen, want naast de boete mag Red Bull ook haar auto minder ontwikkelen in de windtunnel en mag het minder simulaties uitvoeren.

Toch kijkt Red Bull door de straf niet anders tegen de nog relatief verse financiële reglementen aan. Volgens Horner heeft het namelijk ook voor veel goeds gezorgd. "Het principe van het budgetplafond is heel goed en het heeft gezorgd voor meer efficiëntie", zo vertelt hij aan RACER.

"Als ik nu naar ons bedrijf kijk en het vergelijk met enkele jaren terug, dan zie je dat we toen aan het einde van het jaar veel gloednieuwe reserve-onderdelen over hadden die we we niet hebben gebruikt. Dat was uiteindelijk gewoon schroot."

"Nu kan je je dat niet meer veroorloven. Je moet heel efficiënt en effectief zijn. Wat dat betreft zorgt het budgetplafond voor meer efficiëntie binnen ons bedrijf. We zijn nu af van al die verspilling", jubelt de Brit.

Verbeterpunt

Toch heeft Horner wat op- en aanmerkingen, waarvan hij hoopt dat deze in de toekomst zullen worden aangepakt. Hij wijst op een manier om het budgetplafond minder zwaar op de teams te laten wegen, namelijk door de technische reglementen aan te pakken.

"De regels zijn nog steeds heel jong, blijven zich ontwikkelen en ze zullen ook door worden getrokken naar de motorkant van de sport. In principe is het iets goeds voor de Formule 1 en zorgt het voor een gelijker speelveld, maar er moeten zeker nog bepaalde elementen beter worden gefinetuned."

"Zo zien we qua financiële reglementen nu bijvoorbeeld verschillen tussen de kant van het chassis en de kant van de motor. De mensen van het chassis kunnen een kerstfeest organiseren, maar aan de kant van de motor kan dat niet! Er moet dus nog een betere balans worden gezocht en het moet nog wat consistenter zijn. Maar over het algemeen is het budgetplafond een positieve ontwikkeling."

"We ontwikkelen nog steeds hele dure auto's en motoren en dat weegt heel zwaar. In de toekomst moet er daarom gekeken worden naar de factoren binnen de technische reglementen die die ontwikkelingskosten opdrijven. Als we dat aanpakken, zal er uiteindelijk ook minder druk op de budgetcap komen te liggen", aldus Horner.

Ook interessant:

Coronel hoopt op lastiger seizoen voor Verstappen: "Vorig jaar te makkelijk"

Tom Coronel blikt tezamen met RacingNews365 vooruit op het nieuwe Formule 1-seizoen in 2023. Zo verwacht hij een lastiger jaar voor Max Verstappen, een sterk jaar van Nyck de Vries (mits AlphaTauri mee kan komen) en nog veel meer!

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Horner: 'Achterbakse actie van één van onze concurrenten'