Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Red Bull-junior: "Het is niet mijn droom om voor Red Bull in F1 te rijden"

Red Bull-junior Ayumu Iwasa is een van de kanshebbers op een AlphaTauri-zitje in 2024. De nummer drie van het F2-kampioenschap maakt het echter niet uit hoe hij in F1 terecht komt, als hij er maar komt.

Ayumu  Iwasa
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Met nog drie raceweekenden te gaan in zijn tweede fulltime F2-seizoen staat Ayumu Iwasa op de derde plek in het kampioenschap. Met zijn 134 punten moet hij nog aan de bak om de achterstand op de nummer twee Frederik Vesti (156 punten) en nummer één Theo Pourchaire (168 punten) in te halen.

Teruggekeerd naar zijn thuisland Japan staat hij het lokale autosport web te woord over zijn huidige seizoen. "Ik ben niet helemaal tevreden, maar dit is mijn tweede seizoen in F2 dus ik leer nog steeds veel nieuwe dingen. Als ik al die aspecten kan combineren en tijdens de drie resterende raceweekenden in vorm ben, denk ik dat we er goed voor staan in het kampioenschap."

Verbeterpunten heeft hij wel. "Het moet beter in de kwalificatie. In de race is het tempo goed, tenzij we een grote fout maken met de set-up. Mijn bandenmanagement is niet slecht. Natuurlijk kan het racetempo altijd beter, maar het belangrijkste is de kwalificatie."

"Ik sta derde in het klassement en moet op jacht naar Pourchaire en Vesti. Ik moet agressief zijn en ik heb veel punten nodig om de twee voor me in te halen. Daarvoor moeten we de hoofdraces winnen. Als we goed kunnen kwalificeren, kunnen we klimmen in het kampioenschap", is hij zelfverzekerd.

			© XPBimages
	© XPBimages

Wereldkampioen F1

Mede door zijn Japanse achtergrond is hij via Honda in de Red Bull-junioropleiding terecht gekomen. Vanaf 2026 stapt Honda over naar Aston Martin, dus je zou kunnen zeggen dat er voor Red Bull minder reden is om hem nog te behouden. Voor Iwasa maakt het allemaal echter niet uit. Hij wil gewoon wereldkampioen F1 worden, ongeacht voor welk team.

Daarvoor zal hij in F2 moeten presteren, weet hij maar al te goed. "Als coureur bij Red Bull en Honda word ik door beide bedrijven gesteund om in F2 te rijden. Mijn droom is niet om in F1 te rijden met Red Bull of Aston Martin. Mijn droom is alleen om een wereldkampioenschap in de Formule 1 te winnen en die positie te behouden."

"Dus ik denk daar niet aan. Uiteindelijk gaat het om mijn prestaties in F2. Als je goed presteert en door iedereen wordt herkend, dan ben je het soort coureur die van alle kanten wordt gebeld. Dat is het soort coureur dat ik nu wil zijn", aldus Iwasa.

Een van zijn grote concurrenten binnen de Red Bull-opleiding is Liam Lawson, die ironisch genoeg aan het racen is in Japan en in de Super Formula op een knappe tweede plek staat in het kampioenschap. Iwasa is onder de indruk van Lawson, maar denkt niet dat hij voor de Nieuw-Zeelander onder doet.

"Liam doet het geweldig in Japan, waar de cultuur en de omgeving voor hem zo anders is. Ik heb echter niet het gevoel dat ik het op dit moment tegen hem af moet leggen qua prestaties. Aan het begin van dit jaar heb ik voor mezelf besloten dat ik tot en met dit seizoen in F2 zou rijden. Drie jaar F2 is niet goed, ik denk niet dat ik hier drie jaar kan blijven. Het is echter niet aan mij om het te beslissen. Op dit moment vecht ik met het gevoel dat ik dit jaar resultaten moet halen", zo sluit hij wijs af.

Ook interessant:

Dat is het grote verschil tussen Verstappen en Hamilton

Ook in de zomerstop gaan we vrolijk door met onze F1-podcast. Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk beantwoorden in deze speciale podcast vragen van jullie. Wat is nou het verschil tussen Verstappen en Hamilton? Welke coureurs kloppen er op de deur van F1? Dat en meer vertellen we je graag! Beluister de podcast hieronder, of met beeld via YouTube!

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen