Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Red Bull Racing

Red Bull kijkt naar Mercedes en zet vraagtekens bij gelekte FIA-informatie

Waar zat het lek toch binnen de FIA? Alhoewel Helmut Marko geen harde conclusies trekt, wijst hij wel op een belangenverstrengeling bij een werknemer van de FIA.

Start USA 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Red Bull heeft de budgetcap in 2021 overschreden. Dat nieuws kwam via onofficiële kanalen echter al anderhalve week voordat de FIA haar eindoordeel over de financiële cijfers van het Red Bull-team had geveld naar buiten. In Singapore was het al het gesprek van de dag, terwijl het pas na het raceweekend in Japan duidelijk werd dat het team van Max Verstappen daadwerkelijk over de schreef was gegaan.

Red Bull gaf bij monde van teambaas Christian Horner aan 'in shock en compleet verrast' te zijn door het nieuws toen het in Singapore naar buiten kwam. Volgens het team uit Milton Keynes was het zeer, zeer zorgelijk dat die vertrouwelijke informatie al zo vroeg op straat lag en was het zeer slecht voor de reputatie van de renstal.

Marko kijkt naar Mercedes

Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk hoe en waarom die informatie op straat is komen te liggen, maar Helmut Marko lijkt een donkerbruin vermoeden te hebben. "Er werd vooraf al informatie vrijgegeven die wij zelf niet hadden, die eigenlijk maar een team wel had. Er komt natuurlijk veel politiek bij kijken", zo wijst hij in gesprek met RTL al mopperend in de richting van Mercedes.

"Het is vreemd", vervolgt hij. "Een werknemer van Mercedes verhuisde naar de FIA, werkte aan de financiële documenten voor het budgetplafond bij Mercedes en was vervolgens verantwoordelijk voor de controle ervan bij de FIA", doelt hij kritisch op de overstap van Shaila-Ann Rao, de voormalig juridisch adviseur van Mercedes.

Marko vindt dan ook dat er sprake is van een belangenverstrengeling. "Naar onze mening is daar zeker sprake van. Het laat allemaal geen goede indruk achter", aldus de adviseur, die denkt dat er regelwijzigingen in aantocht zijn.

"Ik verwacht dat de FIA de regels aan zal scherpen. Ik ben ervan overtuigd dat dit alles de komende jaren veel duidelijker zal worden", zo doelt hij op de financiële reglementen. "Wij gaan in ieder geval meer accountants aannemen om voor de nodige zekerheid te zorgen."

Ook interessant:

Zet deze coureur naast Verstappen en je hebt het ideale Formule 1-team

Red Bull was in gesprek met Norris. Wat voor een team zou dat opleveren? Coronel weet het: 'Het ideale F1-team!'. Maar of het zo verstandig zou zijn voor de Brit...

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Brazilië 2022 RN365 Nieuwsdossier

37 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
Exclusief Verstappen pareert Leclerc: 'Hij verloor de F1-wereldtitel al eerder'