Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Honda

Red Bull komt goed weg na nieuwe Honda-deal: "Anders hadden we een probleem"

Honda zal tot en met 2025 alle motoren van Red Bull en AlphaTauri van A tot Z onderhouden en produceren. Dat tot opluchting van Helmut Marko.

Verstappen Honda
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Honda F1

Nadat Honda in 2020 de knoop doorhakte en besloot de Formule 1 eind 2021 te verlaten, moest Red Bull op zoek naar een oplossing. De oplossing was uiteindelijk dat het team Red Bull Powertrains oprichtte, een eigen motorafdeling. Honda zou nog tot eind 2022 de motoren onderhouden, maar daarna moest Red Bull er zelf mee aan de slag.

Twee weken geleden kwam het echter tot een nieuwe deal tussen Red Bull en Honda, waardoor de Japanners tot eind 2025 de motoren zullen leveren en onderhouden. Vanaf 2026 gaan vervolgen de nieuwe motorreglementen in en gaat Red Bull waarschijnlijk in zee met een andere leverancier.

Marko haalt opgelucht adem

Helmut Marko is maar al te blij met de nieuwe deal tussen Honda en Red Bull. Het was namelijk een enorme klus geweest als Red Bull vanaf begin volgend jaar zelf aan de slag had gemoeten met de motoren.

"Godzijdank hebben de Japanners hun beleid veranderd", zo haalt hij in gesprek met Motorsport-Total opgelucht adem. "Oorspronkelijk hadden we vanaf 2023 zelf onze motoren moeten assembleren. Daar hadden we echter reserve-onderdelen voor nodig, maar 90% van de leveranciers zitten in Japan!"

"Godzijdank hebben ze die beslissing herzien, want dat zou technisch, logistiek en ook taalkundig een probleem zijn geweest. Nu maakt Honda onze motoren tot en met het einde van 2025", glundert Marko.

Red Bull mag niets doen

Sterker nog, Red Bull mag helemaal niets te maken hebben met de motoren van Honda, want anders zouden ze enkele privileges kunnen verliezen met het oog op 2026. Dan gaat Red Bull waarschijnlijk met motoren rijden die van 'eigen' makelij zijn, in samenwerking met Porsche.

Omdat Porsche dan samen met Red Bull een nieuwe motorleverancier zou zijn, krijgen ze de komende jaren waarschijnlijk wat meer ontwikkelingstijd dan de huidige leveranciers. Dan moet Red Bull dus wel geen enkele kennis hebben van de Honda-motoren, legt Marko uit.

"Honda doet alles. We ontvangen de motoren uit Japan verzegeld en we kunnen er niet inkijken. Dat is belangrijk voor onze status als nieuwkomer in 2026. Ze leveren de krachtbron in een doos en als er problemen zijn, dan mogen alleen Honda-monteurs aan de motor werken."

En wat doen al die mannen en vrouwen in de Red Bull-motorfabriek dan momenteel? "Er zijn al zo'n 300 werknemers, die alleen aan de 2026-reglementen werken. Als er een nieuwe fabrikant komt, dan kunnen we samenwerken. Die partij kan dan onze faciliteiten gebruiken, een bonus. Als er een nieuwe fabrikant bijkomt, dan heeft deze namelijk een gehele motorfabriek met zes functionerende testbanken van het hoogste niveau tot zijn beschikking!"

Ook interessant:

Verstappen heeft daar de mokerslag aan Ferrari uitgedeeld

De zomerstop is ingegaan, maar de Formule 1-podcast van RacingNews365 gaat vrolijk door! In de eerste zomerspecial van de podcast blikken autocoureur Tom Coronel, F1-expert Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk terug op de eerste seizoenshelft. Beluister hem hieronder!

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

17 reacties

Meest gelezen

Viaplay

Unibet
x
'Bizar' Albon doet boekje open over rijstijl Verstappen: "Het is bizar"