Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Red Bull Racing

Red Bull komt met oplossingen en smeekt om verandering bij de FIA

In Abu Dhabi viel de bijzondere beslissing van de FIA in het voordeel uit van Red Bull, maar gedurende het vorige seizoen was dat zeker niet altijd het geval. Helmut Marko hoopt dan ook dat er in 2022 iets gaat veranderen aan de manier waarop de wedstrijdleider en de FIA te werk gaan.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull contentpool/Getty Images

Het hele seizoen lang was er veel controverse in de Formule 1. Er werden regelmatig vraagtekens gezet bij de manier waarop de FIA en ook de stewards beslisten. De consistentie was ver te zoeken, merkt ook Helmut Marko, die bij het Oostenrijkse ServusTV een pleidooi houdt.

Hij hoopt dat de nieuw verkozen FIA-president, Mohammed Ben Sulayem, veranderingen door gaat voeren. "We hebben een nieuwe FIA-president, en wat ik tot nu toe van hem heb gehoord klinkt goed. Hij wil innoveren en ik denk dat we daarbij moeten denken aan het motto waar Niki Lauda mee is gekomen: 'Let them race'. Dat moet het uitgangspunt zijn", oordeelt de Red Bull-adviseur.

Marko smeekt om meer consistentie

Marko hoopt dat de wedstrijdleider en de stewards in 2022 op zijn minst consistenter zijn, dat de regels daardoor voor iedereen helemaal duidelijk zijn en elke coureur en elk team weet wat wel en wat niet mag.

"Als er dan regels zijn, dan moeten deze op een manier opgeschreven worden zodat deze voor iedereen gelijk zijn. Wij hebben ons ook al meerdere keren benadeeld gevoeld, en dat werden we ook, maar er zijn ook beslissingen geweest die in het nadeel van bijvoorbeeld Mercedes waren."

"Er is geen consistentie te bespeuren in de beslissingen en daardoor krijgen we het gevoel dat het allemaal willekeurig er aan toe gaat", vervolgt de Oostenrijker. "De regels moeten preciezer zijn, maar de stewards moeten zich ook duidelijker uitdrukken en beter beslissen."

"Wij moeten weten dat als we dit of dat doen, we dan die of deze straf krijgen. Niet de ene keer zus en de andere keer weer zo", luidt zijn conclusie.

Red Bull wil contact tussen teambazen en wedstrijdleider beperken

Sinds vorig seizoen hoorden we regelmatig communicatie tussen teambazen en wedstrijdleider Michael Masi. Dat moet verleden tijd zijn, hoopt Marko.

"Ja, dat is een goed idee. Stel je voor. Masi heeft soms slechts luttele seconden, misschien tien ofzo, om beslissingen te maken. De teammanager moet eigenlijk berichten aannemen van teambazen en deze doorgeven aan de wedstrijdleider, want deze moet vrij kunnen beslissen."

"De wedstrijdleider moet niemand hebben die aan zijn kop zeurt en er moet een beslissing worden genomen zonder dat iemand de beslissing kan beïnvloeden. Dan geloof ik dat alle incidenten, die voornamelijk ons bij Red Bull, maar ook andere teams als Mercedes getroffen hebben, voorkomen kunnen worden", aldus Marko.

Verstappen nu al beter dan Vettel, Norris verhuist voor het geld

In de nieuwste RacingNews365-update kijk je snel het laatste F1-nieuws terug. Met dit keer: Marko verkiest Verstappen boven Vettel en Norris verhuist voor het geld naar Monaco. Dat doet hij misschien niet alleen.

14 reacties

x
Video Wereldkampioen Nyck de Vries begint Formule E-seizoen in de muur