Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Red Bull-kopstuk onthult de problemen van Verstappen tijdens GP Singapore

Hét smetje op het Red Bull-seizoen in 2023: de GP van Singapore. De enige race van het jaar die niet werd gewonnen. Men legt uit wat er daar mis ging.

Verstappen Singapore
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Lang hulde Red Bull zich in nevelen over de oorzaak van de problemen in Singapore. Vorig jaar kwam Max Verstappen namelijk niet verder dan de vijfde plaats op het Marina Bay Street Circuit, terwijl hij van de 21 andere races er negentien won en twee keer op de tweede plek eindigde.

Het was Carlos Sainz die met de overwinning aan de haal ging. Beide Red Bull-coureurs zaten er het hele weekend niet lekker in en schopten het niet eens tot Q3. In gesprek met Racecar Engineering vertelt de Head of Performance Engineering van Red Bull, Ben Waterhouse, wat er nou mis ging.

"Het was een pijnlijke ervaring", zo opent hij het bal. Toch ziet hij er het positieve van in. "Op een manier was het zeer positief voor de rest van het seizoen. Het betekende dat we echt moesten gaan inventariseren en moesten begrijpen wat er was gebeurd."

Toeval?

Dat lukte en op weg naar 2024 zijn er maatregelen genomen. "Op die slechte dagen leer je het meest, waardoor je die lessen in de toekomst toe kan passen", aldus Waterhouse, die vindt dat zijn team steken heeft laten vallen in Singapore.

"We hadden last van een instabiele wagen, veel onderstuur op lage snelheid en waardeloze tractie. Zodra je in die situatie terecht komt, dan heb je het lastig met bandentemperaturen, waardoor elke verstoring, of het nou verkeerd schakelen of een hobbel is, elkaar louter verergeren. Dat de auto niet in het goede window zat, verergerde de problemen alleen nog maar meer."

"Destijds zijn we daar niet goed mee omgesprongen en waren we niet goed voorbereid om de auto wel snel terug in het goede window te krijgen. We reageerden niet snel genoeg en daardoor lukte het ons niet op tijd om de problemen te begrijpen."

"Dat had verschillende oorzaken, die we uiteindelijk uitvoerig en in detail hebben besproken in de debriefing. Nu snappen we grotendeels wat er daar is gebeurd en we weten nu wat we destijds anders zouden hebben gedaan", aldus Waterhouse.

Verstappen slaat terug

Het teleurstellende Red Bull-weekend in Singapore viel samen met een nieuwe technical directive van de FIA. Sommige F1-teams opereerden in grijs gebied qua flexibiliteit van de voorvleugel. Daarom moesten er aanpassingen worden gemaakt bij sommige teams.

Dat Red Bull terugviel, deed de alarmbellen bij sommige concurrenten rinkelen, maar uiteindelijk bleek dat het gewoon een incident was. Een week later ging Verstappen in Japan weer als een bullet train. "Die TD heeft ons niet geraakt, dat durf ik wel te zeggen", verklaart Waterhouse.

"Het was een FIA-directive, maar niet op ons gericht. Er waren wat andere teams die, hoe zal ik het zeggen, profiteerden van de grillen van de reglementen. Wij hoefden geen wijzigingen door te voeren aan onze F1-bolide."

"De beste race qua performance van ons was denk ik die in Japan", vervolgt hij. "Na Singapore moesten we even onszelf herpakken en hadden we de hele week de data van in Japan bestudeerd, om zo te begrijpen wat er mis was gegaan. Er was onvermijdelijk wat twijfel, maar zodra Verstappen de pitbox uitreed, was het heel snel duidelijk dat alle problemen waren opgelost", zo sluit de Brit met een lach af.

Verstappen won de GP van Japan met twintig seconden voorsprong op Lando Norris. De rest van het veld werd op een nog grotere achterstand gereden.

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

6 reacties

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Vasseur Ferrari van een andere planeet tijdens de testdagen