Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Red Bull-kopstuk onthult impact van vertrek Newey

Nu Adrian Newey heeft aangekondigd begin 2025 te vertrekken bij Red Bull, komt de technische verantwoordelijkheid steeds meer op de schouders van Pierre Waché te liggen. De Fransman onthult wat voor een impact het aanstaande vertrek van Newey op de organisatie heeft gehad.

Waché Newey
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Pierre Waché is sinds de aankondiging van Adrian Newey naar voren geschoven als hét technische kopstuk van Red Bull Racing. Newey is natuurlijk nog niet helemaal vertrokken bij het team, maar wordt amper nog betrokken in de Formule 1-activiteiten van Red Bull.

"Het is een uitdaging binnen het bedrijf en het is jammer dat hij vertrekt," zo vertelt Waché aan PlanetF1. "Maar op een gegeven moment gaan we verder. Van onze kant weten we wanneer mensen ons team verlaten en dus hebben we onszelf al georganiseerd. We hadden hem liever bij ons gehouden, maar dat is niet het geval. We denken niet op deze manier, we proberen te kijken wat je zelf kunt doen en hoe je jezelf kunt verbeteren. Als we zwakke punten zien, proberen we onszelf te verbeteren en zo werken we. We concentreren ons op wat we beter kunnen doen.”

En dat lijkt veel, want Red Bull ondervindt flinke concurrentie van voornamelijk McLaren en Max Verstappen uitte de laatste weken regelmatig kritiek op zijn eigen team. Volgens sommigen is de terugval van Red Bull puur te wijten aan het vertrek van Newey. Toch wordt de invloed van Waché achter de schermen onderschat. Ook in de dominante jaren had hij een belangrijke rol binnen het team, dat onder leiding stond van Newey.

'Team is niet één persoon'

"Nee, helemaal niet," aldus Waché wanneer hij de vraag krijgt of hij niet gefrustreerd is geweest dat de prestaties van Red Bull aan Newey werden toegeschreven. "De frustratie is als we niet winnen. Het maakt mij niet uit of de media zeggen dat iets te danken is aan wie dan ook. Het belangrijkste is dat wij weten dat ieder individu in het team een bijdrage levert aan ons systeem."

"Anders zou het een team van één persoon zijn, maar dat is niet het geval. Wij hebben meer dan 300 engineers in het systeem om onze auto te ontwikkelen en sneller te maken," aldus de Fransman. "Adrian was een groot onderdeel hiervan, maar zoals ieder individu, doet diegene wat hij of zij het beste kan. Ik werk niet om een ster te zijn in mijn werk, maar omdat ik het leuk vind om te doen. Ik wil slagen en winnen, dat is het belangrijkste.”

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
F1 Werking McLaren-achtervleugel onthuld