Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2021

Red Bull laat F1 al maanden in het duister tasten over mysterieus ontwerp

Het Formule 1-seizoen 2020 is ten einde. Tot de laatste snik bleef Red Bull de RB16 van Max Verstappen en Alexander Albon doorontwikkelen met zichtbare en minder zichtbare (nieuwe) vondsten. Waar het idee achter de ene update zo duidelijk is als wat, zorgt de andere uitvinding zelfs na maanden nog voor gefronste wenkbrauwen.

Verstappen Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Zo reed in de tweede helft van het seizoen Red Bull met een opmerkelijke opening onder de wing endplates van de voorvleugel (welving op foto hieronder geeft locatie aan). Het was echter onduidelijk of kleine gaatjes aan het uiteinde van de endplates ermee verbonden waren en dus uitgangen waren van een soort luchtkanaal.

En als dat zo is, welk nut dient het dan? Meest logische verklaring is dat het ervoor moet zorgen dat de luchtstroom beter om de voorwielen geleid wordt. Het zal hoe dan ook iets zijn waar andere teams zich allang over hebben gebogen.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Een beetje na-aperij hoort er immers bij in de Formule 1. De grote, zwarte schep onder de neus van de RB16 is daar het beste voorbeeld van, aangezien hij ooit werd geïntroduceerd door Mercedes. Red Bull perfectioneerde het stukje vernuft dit seizoen, aangezien er ook wat nadelen aan kleefde voor het team.

De schep moet er voor zorgen dat de luchtstroom gericht richting de barge boards gestuurd wordt, alwaar de luchtstroom richting de onderkant van de auto gestuurd wordt voor meer aerodynamische grip. Echter op lage snelheden verloor de luchtstroom de grip op de schep, waardoor de stroom ook niet meer in dezelfde mate aankwam bij de barge boards.

Daarom koos Red Bull ervoor twee horizontale sleuven aan weerszijden van de neus te plaatsen. Een kleine, doch effectieve oplossing. Daardoor werd er weliswaar minder effectieve lucht richting de barge boards gestuurd, maar daar staat tegenover date er al in een eerder stadium lucht richting de onderkant van de RB16 werd begeleid. Een soort shortcut dus eigenlijk.

Tekst gaat verder onder tweet.

Het toont aan dat Red Bull gedurende het seizoen vol is blijven inzetten op het doorontwikkelen van de auto. Van Mercedes kan men roepen dat de focus al veel vroeger werd verlegd naar 2021, maar ook voor dat team geldt dat de huidige auto daar de basis voor vormt. Elke ontwikkeling nu is dus van waarde voor de auto van volgend jaar en dat maakt het voordeel van Mercedes mogelijk kleiner dan werd aangenomen.

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Abu Dhabi 2020 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Breaking Verstappen hamert na vijfde zege op Red Bull-verbeteringen