Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull last 'testdag' in na Turks Grand Prix-weekend

Terwijl de meeste Formule 1-teams Turkije alweer hebben verlaten, blijft Red Bull verrassend genoeg nog een aantal dagen plakken. De Oostenrijkse renstal maakt namelijk gebruik van een filmdag, waarin ze buiten een Grand Prix-weekend om gebruik mogen maken van de RB16B. Mogelijk wil het team hiermee het een en ander gaan testen.

Alle Formule 1-teams mogen per seizoen twee keer hun bolide gebruiken buiten de officiële Formule 1-sessies. De zogeheten filmdagen worden vaak gebruikt vlak voor de seizoensopener als shakedown van de bolide. Teams mogen tijdens zo'n filmdag slechts 100 kilometer rijden met de bolide van dat jaar. Red Bull heeft in 2021 al één keer eerder gebruik gemaakt van de filmdag, wat betekent dat de dag op Istanbul Park de laatste keer zal zijn dat de RB16B buiten een Formule 1-weekend om over het asfalt scheurt. Test- en reservecoureur Alexander Albon is aanwezig om kilometers te maken in de 2021-bolide van Max Verstappen en Sergio Perez. Maar wat is precies de intentie van Red Bull om juist nu een filmdag in te plannen? Een 'normale' filmdag met Albon achter het stuur lijkt na het weekend in Turkije mosterd na de maaltijd. De witte livery was bovendien al ingewisseld voor de normale kleuren van de RB16B, dus een ode aan Honda wordt het ook niet. Albon zal, als testcoureur, voor de eerste keer de 2021-bolide op het asfalt testen. Met zijn vertrek naar Williams lijkt het onwaarschijnlijk dat Red Bull de kostbare kilometers inzet om de Thai klaar te stomen voor de concurrent. In theorie kan de Oostenrijkse renstal zaterdagochtend nog hebben besloten om de 100 kilometer voor promotionele doeleinden in te zetten in Istanboel. De teams zijn namelijk verplicht om uiterlijk 72 uur van tevoren een dergelijke test aan te vragen. Hierbij moeten ze ook doorgeven met welke auto ze rijden en wie de coureur is. Daarnaast mag de test, tenzij de andere F1-teams toestemming geven, alleen in Europa worden gedaan. Istanboel ligt nog op het randje van Europa, waardoor de teams de 'filmdag' konden combineren met de GP van Turkije. Dit scheelt het team natuurlijk aardig wat reistijd naar een Europees circuit, vooral als het team bezig is in Amerika, Brazilië of in het Midden-Oosten. Artikel gaat verder onder de Tweet .

1447888830758014976

Back in for a filming day with @alex_albon at Istanbul Park pic.twitter.com/n5LcSnui18 — Red Bull Racing Honda (@redbullracing) October 12, 2021

Kan er data worden verzameld met de filmdag in Turkije?

Tijdens een filmdag is het erg lastig om representatieve data te verzamelen. De teams krijgen speciaal toegewezen banden van Pirelli, waardoor de informatie die verzameld kan worden, afwijkt van een normale Formule 1-sessie. Daarnaast mogen de teams geen nieuwe onderdelen testen, al zijn ze wel vrij in het gebruik van onderdelen die gedurende het seizoen zijn gebruikt. Tenzij Red Bull stiekeme grootse plannen heeft om een promotionele video te schieten op Istanbul Park, lijkt het er op dat het team Albon gebruikt om een paar kleine dingen uit te proberen met de RB16B. Het is mogelijk dat Red Bull onder normale weersomstandigheden (het is tijdens de filmdag droog in Istanboel) wil kijken hoe de bolide functioneert op het circuit waar Mercedes het weekend domineerde. De data die verzameld kan worden is dus schaars, de banden zijn verschillend en het team mag maar 100 kilometer afleggen. Het is echter een 'gratis' moment voor Red Bull om een aantal kleine dingen te bekijken. Het wereldkampioenschap van 2021 lijkt beslist te worden door de kleine details, dus elk cijfertje aan data is mooi meegenomen voor het team. Wat de daadwerkelijke intenties zijn is uiteindelijk niet met zekerheid te zeggen. Mocht Red Bull inderdaad bezig zijn met een 'testdag', dan zullen ze dit naar alle waarschijnlijkheid niet van de daken schreeuwen. Eén ding is zeker: Albon zal in ieder geval genieten van zijn eerste en zeer waarschijnlijk laatste kilometers in de RB16B.

Viaplay
x
FIA CEO FIA legt functie neer