Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull-meesterbrein Newey velt zijn oordeel over kopiërende rivalen

Red Bull domineert de Formule 1 en andere teams zijn de laatste races met flink wat updates gekomen waarmee ze meer richting de wagen van het team van Max Verstappen gaan. Kopiëren willen ze het niet noemen, maar het lijkt er toch verdacht veel op. Hoe kijkt Red Bulls Adrian Newey naar die ontwikkelingen?

De dominantie van Red Bull toont zich niet alleen zien in de zeges die het team dit seizoen boekte. Zeven races, zeven keer won Red Bull. In de strijd om de constructeurstitel heeft Red Bull nu al een immense voorsprong van 135 punten op nummer twee Mercedes. Topontwerper Adrian Newey verwacht echter dat er gedurende het seizoen nog flink gejaagd zal worden op Red Bull. "We moeten ervan uitgaan dat we gepusht gaan worden, dus we moeten ons blijven ontwikkelen. In de Formule 1 kun je vrij snel worden ingehaald zodra je een beetje zelfgenoegzaam wordt", aldus Newey bij Sky Sports . "De reglementen voor volgend jaar zijn vrijwel hetzelfde. Wat we dit jaar aan onderzoek doen, is volgend jaar nog steeds relevant." Het succes van de RB19 heeft ertoe geleid dat andere teams zijn overgestapt naar de ontwerpfilosofie van Red Bull. Mercedes heeft ervoor gekozen om van hun concept zonder sidepod over te stappen op veel grotere sidepods, net als Red Bull. "Het is een serieus compliment als mensen het kopiëren. Dat hoort natuurlijk bij de Formule 1. We kijken allemaal naar elkaar. In werkelijkheid hebben we ook dingen van anderen gekopieerd", aldus Newey.

Evalueren

"Een deel van dat kopiëren is visueel, een deel is van mensen die bij een ander team gaan werken. Dat hebben we dit jaar gezien. Het hoort bij de Formule 1, het is een intense competitie. Je kunt niet trots zijn. Je moet altijd evalueren wat anderen doen. Het kan zijn dat je het direct kopieert of dat het je op ideeën brengt van 'waarom hebben ze dat gedaan' en dat je daardoor iets anders gaat doen." Newey kijkt voorafgaand aan een Grand Prix regelmatig naar andere auto's op de grid en legt uit wat hij daarvan leert: "Vaker wel dan niet is het 'dit ziet er interessant uit'. Laten we eens in detail kijken naar wat onze auto op dit gebied doet. Brengt hetgeen dat zij hebben gedaan ons op ideeën over hoe we onze eigen auto kunnen ontwikkelen? Niet per se door simpelweg te kopiëren, maar waarom hebben ze dat gedaan en brengt dat ideeën naar boven", aldus de Red Bull-ontwerper.

Viaplay
x
Horner Red Bull-teambaas velt oordeel over Perez: "We verliezen opties"