Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

'Red Bull niet waarop we hoopten, Ferrari schandalig'

Het seizoen is halverwege en dat is een mooi moment om een tussenoordeel te vellen over de drie traditionele topteams. Autocoureur Tom Coronel en Formule 1-journalist Ruud Dimmers zijn hard in hun oordeel over Ferrari, vinden dat Red Bull nog beter kan en zien dat Mercedes het uitstekend voor elkaar heeft.

Met een vijfde plaats bij de constructeurs en pas twee podiumplaatsen beleeft Ferrari een rampjaar. Ook bij de coureurs heeft het recordteam met een achtste plaats voor Charles Leclerc en een dertiende positie voor Sebastian Vettel niets in de melk te brokkelen. Tom Coronel en Ruud Dimmers zijn in de RacingNews365 F1-podcast dan ook als ze een cijfer moeten geven aan de Scuderia. Teamcijfer Ferrari : Coronel 2,0 - Dimmers 3,0 "Ik zou niet eens weten waarom ik ze een drie zou geven. Ik geef ze een twee. Schandalig hoe ze het vorig jaar allemaal hebben bekokstoofd. Het bewijs van dat ze gewoon illegaal waren is hierbij gewoon geleverd", is Coronel hard. "En dan ook nog eens 'undercover' bij de FIA en het niet naar buiten brengen wat er nu echt aan de hand was. Schandalig." Dimmers: "Een drie. Zoveel geld en zo slecht presteren. Ze werden door de vriendjespolitiek toch weer geholpen. Het enige lichtpuntje van Ferrari is Leclerc die met een hok van een auto, Prost had het een vrachtwagen genoemd, toch twee podiumplaatsen veroverde." Charle Leclerc: Coronel 7,0 - Dimmers 8,0 "Leclerc laat zien dat hij echt uit het juiste racehout gesneden is, de man van de toekomst voor Ferrari is. Maakte wel een mega fout in de Parabolica, dit had tien jaar geleden echt compleet anders af kunnen lopen", licht Dimmers toe. "Hij heeft dit jaar van alles geprobeerd, maar ik vond de teamcrash - waar hij in het gat dook dat er niet was, niet F1-waardig. Een beginnersfout. De crash op Monza zag je dat er frustratie was. Die moet je ook onder controle leren krijgen." Sebatian Vettel: Coronel 7,5 - Dimmers 5,0 "Vettel weet dat hij eigenlijk is ontslagen en nog blijft hij strijden. Dat laat zien dat hij nog steeds de spirit heeft. Dat laat zien dat hij nog steeds kan vlammen. Ik geef hem een 7,5", aldus Coronel. Dimmers: "Vettel een voldoende geven voor het aantal keren dat hij er in Q1 is uitgevlogen? Hij is langzamer dan Leclerc. Het ligt niet alleen aan hem, hij wordt niet meer serieus genomen. Er speelt veel binnen het team, maar ik kan hem niet meer dan een vijf geven. Ik heb wel een speciaal plaatsje voor hem, maar het is wel sneu dat hij nog acht race moet rijden. Maar soms laat hij het ook gewoon liggen, in de kwalificatie soms."

Red Bull

Teamcijfer Red Bull: Coronel 8,0 - Dimmers 8- Coronel: "Ik vind ze sterk, zeer goed hoe ze alles aanpakken en doen. Het is natuurlijk niet geworden wat we verwacht en gehoopt hadden, maar ik geef ze een acht." Dimmers: "Je bent nu echt het tweede team, maar wil het eerste team zijn. Red Bull veroverde een zege, maar dat hadden er meer moeten zijn en bovendien zijn ze drie keer uitgevallen met Max. Ik hoop dat we aan het einde van het seizoen kunnen zeggen dat Max toch nog een race of twee meer heeft gewonnen." Max Verstappen: Coronel 10+ - Dimmers 9,5 "Je hebt twee verschillende dingen: Red Bull en Max. Max heeft iedere keer het maximale eruit gehaald. 9-0 in de kwalificatie, hij rijdt rondjes om Albon heen en is de enige die nog een beetje met Mercedes kan knokken", aldus Dimmers. "Verstappen stijgt momenteel boven zichzelf uit. Ik geef hem een 10+. Die plus is omdat hij dingen doet die niet kunnen, het verschil met Albon, met een stijl zoals op Silverstone. 'Laat mij mijn ding doen', daardoor won hij de race. Dat eigenwijze gedrag en de drive, het gooien met zijn stuur en boos uitstappen. Dat vind ik vet, daar zit emotie bij en doorzettingsvermogen", licht Coronel toe. Alexander Albon: Coronel 6,0 - Dimmers 5- Coronel: "Het verschil is te groot. Het team houdt hem teveel de hand boven het hoofd. Ik vond het geen goede beslissing van Red Bull om hem als teamgenoot van Verstappen te houden. Ik wil daar iemand zien die Max kan helpen en kan assisteren en dat zie ik Albon niet doen. Als je al weet dat de Red Bull de mindere auto is ten opzichte van Mercedes, dan moet daar iemand komen die Max in de nek kan hijgen en het team meer ervaring kan geven. Albon doet niet mee! "Een vijfje. Het is gewoon niet goed genoeg. Het gat is te groot en ik zie te weinig verbetering. Punt", is Dimmers kort maar krachtig in zijn commentaar.

Mercedes

Teamcijfer Mercedes: Coronel 9,5 - Dimmers 10,0 Dimmers: "Je wint zeven van de negen races. Paar kleine schoonheidsfoutje, maar wat moeten ze nog meer doen?" Coronel: "Je ziet dat ze som ook problemen hebben en niet foutloos zijn. Dat ze de coureurs sturen op limieten en worden ingehouden. Een heel sterk team. Een tien krijg je pas al je nul fouten maakt." Valtteri Bottas: Coronel 5,5 - Dimmers 7- "Dat wordt geen dikke vette voldoende. Je hebt een race gewonnen, stond aan de leiding van het WK. Bottas 33.33 die voor de titel ging en zich als een mak, saai lammetje naar de slachtbank liet leiden. 55 punten achterstand na negen races, dan doe je iets niet goed. Bottas is een Trulli: snel op zaterdag tijdens de kwalificatie, maar niet goed tijdens de races", aldus Dimmers. Coronel: "Ik zou hem geen zeven geven, want hij underperformed op dit moment. Hij moet zo onderhand wel weten waar Lewis' zwakke punten liggen. We hebben Bottas 2.0 al gehad, de baard zien verschijnen. Zijn kansen zijn geweest. Een 5,5." Lewis Hamilton: Coronel 9,5 - Dimmers 9,5 "Een hele mooie 9,5. Op de momenten dat het moet doet hij het. De fout met het inrijden van de pits in Monza was er een van de team, niet van hem. Daar had hij ook oppermachtig kunnen zijn, maar zag ik hem naderhand ook als enige mensen inhalen. Gewoon samen met Max de beste coureur ter wereld", licht Coronel toe. Dimmers: "Qua performance als coureur een 9,5 maar het lastige is dat je geen graadmeter hebt om zijn prestaties aan af te lezen. Je hebt de beste auto en geen teamgenoot die goed genoeg is. Hamilton heeft meer talent in zijn linkerteen dan Bottas in zijn hele lichaam."

Viaplay
x
RN365-podcast Hongerige Verstappen jaagt op primeur in onvoorspelbaar China