Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Helmut Marko

Red Bull onthult Wolff-blokkade na 'deal' met Mercedes

Red Bull heeft de laatste jaren veel successen geboekt met Honda als motorleverancier. Toch was een deal met Mercedes dichtbij, zo onthult Helmut Marko.

Marko Qualifying Hungary
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Tussen 2014 en 2018 was de motor een hoofdpijndossier voor Red Bull. Renault kreeg het niet voor elkaar om te wedijveren met Mercedes en de betrouwbaarheid liet ook vaak te wensen over. Het gevolg? Red Bull kon niet om de titel strijden en de frustratie binnen het team nam toe. Ook Max Verstappen sprak zich regelmatig fel uit over de situatie.

Het verhaal is verder bekend. Red Bull stapte over op Honda-motoren en zou tussen 2021 en 2023 meerdere titels opeisen. De motor van het Japanse merk verbeterde gestaag, waardoor de competitiviteit van Red Bull én het zusterteam (nu RB) zichtbaar toenam. Toch was Red Bull dicht bij een deal met Mercedes, zo vertelt Helmut Marko in een terugblik op het twintigjarig bestaan van Red Bull.

"In 2014 werden de nieuwe motorreglementen geïntroduceerd", vertelt Marko in de podcast Inside Line. "Helaas kreeg onze motorleverancier (Renault red.) het niet voor elkaar om een competitieve motor te bouwen. We hadden een grote rivaliteit met Mercedes en onze baas (Dietrich Mateschitz red.) was geen fan, maar ik heb gezegd: 'luister, dit is onze motor. We kunnen onze mensen niet meer motiveren, want iedereen weet dat je met deze motor niet gaat winnen'."

En zowaar kwam het nog bijna tot een deal, onthult Marko. "Er lag een deal met Mercedes, een handdruk met Niki Lauda, maar die werd niet gesteund door Wolff. Daarom ging het niet door en schakelden we over naar Honda. Zij waren op dat moment niet competitief, maar ik had wat inside information over hun plannen. We besloten het risico te nemen, al geloofde ik dat die niet bestond, omdat ik wist hoeveel ze spendeerden. Ik wist dat ze serieus waren, ook al zei Fernando Alonso dat ze het vermogen van een GP2-motor hadden. We namen altijd gewaagde beslissingen."

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen snapt helemaal niets van wedstrijdleiding: "Waarom doe je dat?!"