Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Red Bull-prominent gaat met nieuw initiatief op zoek naar de vrouwelijke Max Verstappen

In een exclusief interview met RacingNews365 spreken David Coulthard en businesspartner Karel Komarek hun hoop uit over het More Than Equal-initiatief. Dit initiatief heeft een duidelijk doel: voor een eerste vrouwelijke Formule 1-wereldkampioen zorgen.

David Coulthard
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPB Images

David Coulthard is rotsvast over zijn More Than Equal-initiatief, gericht op het vinden en opleiden van de eerste vrouwelijke Formule 1-wereldkampioen. De voormalig F1-coureur benadrukt dat het niet zomaar een 'symbolisch gebaar' is.

Coulthard en ondernemer Karel Komarek hebben het programma opgericht en gefinancierd. In het programma komt een groep talentvolle scouts, fysieke trainers, psychologen, voedingsdeskundigen, race coaches en coureurs uit de autosport bij elkaar om een toekomstig vrouwelijk Formule 1-talent te vinden en op te leiden.

De aankondiging van het project in juni kwam kort nadat Alpine hun 'Rac(H)er' programma onthulde, gericht op het vergroten van diversiteit binnen het teampersoneel en het helpen van vrouwelijk talent om de F1 te bereiken. Ondertussen is de W Series, een raceklasse speciaal voor talentvolle vrouwen, ook bezig met haar derde seizoen.

In een exclusief interview met RacingNews365 leggen Coulthard en Komarek uit dat More Than Equal zich juist zal richten op het steunen van jonge coureurs in een vroeger stadium. "We waarderen alle andere initiatieven, omdat ze meer mensen zullen aantrekken", aldus Komarek. "Maar ons project is gebaseerd op iets vergelijkbaars."

"We zijn niet verbonden aan een huidig Formule 1-team. We willen graag onafhankelijk blijven en onze strategie is om jonge coureurs op 10 tot 12-jarige leeftijd te vinden en vanaf dat punt te ondersteunen."

			© W Series
	© W Series

Coulthard hoopt dat de coureurs 'op basis van verdienste' verder komen

Opleidingsprogramma's van de F1-teams houden een coureur vaak voor een bepaalde periode onder contract, terwijl dit bij More Than Equal anders moet zijn. Coulthard wil niet iemand vasthouden binnen een bepaald programma, omdat een coureur met talent op basis van verdienste door hoort te stromen.

"Het gaat er niet om dat ze 'van ons' worden, want dit hoort niet bij onze visie", aldus de voormalig F1-coureur. "De visie is om ze op te leiden en goed genoeg te krijgen zodat ze bij de opleidingen van bijvoorbeeld Alpine en Ferrari aan de slag kunnen. Niet als een symbolisch gebaar, maar door goed genoeg te zijn."

Coulthard is zeer realistisch over hoeveel talent nodig is om succesvol te worden in de Formule 1. Alleen de coureurs die dit potentieel laten zien, zullen het halen. "De droom zou zijn dat we een Max Verstappen of een Lewis Hamilton in het programma krijgen", vervolgt hij. "Maar om te winnen in de Formule 1... dit soort coureurs komen maar een of twee keer per generatie langs, als je geluk hebt."

"We moeten iemand vinden en ondersteunen die het talent heeft om in de Formule 1 te komen, op basis van verdienste. Geen van hen zal door een van de programma's komen als ze niet goed genoeg zijn. Er is niet genoeg tijd en er zijn niet genoeg auto's voor elk team om zomaar 'symbolisch' iemand in de auto te zetten."

Het is niet de bedoeling dat we zeggen: 'Hier is een zak met 20 miljoen pond'

- David Coulthard over het More Than Equal-initiatief

Waarom het een lang proces kan worden

Coulthard moet toegeven dat het avontuur van het More Than Equal-initiatief niet zomaar succes zal hebben op de korte termijn. "Het gaat erom dat het punt wordt bereikt waar ze worden opgepikt omdat ze goed genoeg zijn. Het is niet de bedoeling dat we zeggen: hier is een zak met 20 miljoen pond, dit mag uitgegeven worden aan een, twee of drie personen', om vervolgens in een systeem terecht te komen waarbij men er niet zeker is over of zij de juiste persoon is."

Volgens de voormalig coureur van Williams, McLaren en Red Bull, die later in zijn F1-carrière nauw betrokken was bij het juniorenprogramma van het team, verschilt More Than Equal op dit gebied. "Dit is wat het anders maakt en wat ons zeer ambitieus maakt. Dat is waarom het vanaf het begin wel een lang proces zal maken."

Coulthard: "Je moet op elk niveau kunnen winnen"

Het proces van de coureurs zal uiteindelijk gebaseerd worden op hun prestaties op het allerhoogste niveau. "Ze moeten gewoon snel zijn. Er is geen ruimte voor symboliek", herhaalt Coulthard. "Als ze niet snel genoeg zijn, dan komen ze niet verder. Ik heb op dit moment hetzelfde met mijn zoon. Hij is 13 en snel, maar nog niet consistent en hij crasht te veel."

"Als hij niet van die inconsistentie af komt en hij te veel blijft crashen, dan zal hij niet verder komen. Het maakt niet uit hoeveel ik van hem hou en hoe graag hij het zelf wil. Hij moet van die twee problemen af zien te komen."

Bij More Than Equal werkt het volgens Coulthard hetzelfde. "Er worden beslissingen gemaakt op basis van de resultaten. Een situatie zoals: 'Ze is er bijna, dus laten we maar met haar doorgaan naar het volgende niveau', willen we niet. Je moet op elk niveau kunnen winnen. Je moet winnen in de Formule 4, en je moet winnen in de Formule 3", aldus de voormalig F1-coureur.

Ook interessant:

Mercedes kan Verstappen helpen in de titelstrijd met Leclerc

RacingNews365 doet niet aan een zomerstop, want in de nieuwste F1-podcast blikken Ruud Dimmers, Tom Coronel en host Joris Mosterdijk weer uitgebreid vooruit op de tweede seizoenshelft. Beluister de podcast hieronder!

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op

Interviews RN365 Nieuwsdossier

22 reacties

Meest gelezen

Viaplay

Unibet
x
RN365 F1-podcast Verstappen en Red Bull gaan de lat in 2024 nog hoger leggen