Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Red Bull reageert verbolgen op mogelijk onderzoek naar acties Perez in GP VS

Het nieuws dat Haas de uitslag van de Grand Prix van de Verenigde Staten wil betwisten, is ook bij Red Bull binnengekomen. Dat team en vooral Sergio Perez spelen een hoofdrol in de zaak. Helmut Marko reageert.

Perez US
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Goed, wat is er aan de hand? Haas heeft een verzoek tot een right of review ingediend bij de stewards over de Grand Prix van de Verenigde Staten. Het Formule 1-team vindt dat er in de beoordeling van track limits en de daarbij horende straffen dingen zijn misgegaan. Op de onboard camera's in de bolides zou te zien zijn dat verschillende coureurs de witte lijnen hebben overschreden in bocht zes, maar daar niet voor zijn gestraft. Volgens de stewards was er na de race onvoldoende bewijs om straffen uit te delen, waardoor Haas-coureur Nico Hulkenberg als elfde over de streep kwam en net buiten de punten viel.

Nu probeert Haas de zaak dus te heropenen. Mocht het team significant nieuw bewijs aanleveren, kunnen de stewards opnieuw gaan kijken of er extra straffen uitgedeeld moeten worden. Aston Martin slaagde daar al eens in na de GP van Oostenrijk, toen er twaalf nieuwe tijdstraffen in de uitslag werden verwerkt. Haas stelt dat Sergio Perez een van de daders is, wat vragen voor Red Bull-adviseur Helmut Marko oplevert. De 80-jarige Oostenrijker heeft een stellige mening.

Marko vindt het verzoek maar niets

"Voor zover ik weet, kan een uitslag alleen opnieuw worden bekeken binnen een bepaalde periode na de officiële bekendmaking", begint Marko zijn verhaal bij Sky Sport. "Deze termijn is inmiddels ruim verstreken, ook als je nu zegt dat er nieuwe verdachte gevallen zijn. Volgens mij kom je daar echt niet mee weg."

Marko vindt dat er veel sneller geoordeeld moet worden of er iets aan de hand is. "Ik kan nu niet ad hoc oordelen over deze zaak, maar ik denk dat het slecht is als je achteraf de resultaten verandert. Zeker met track limits, die op zijn minst vervelend zijn. Er moet een algemene oplossing voor track limits komen, want je moet gewoon binnen een paar seconden kunnen vaststellen of iemand er overheen is gegaan of niet. Het betreft een sport die miljarden waard is."

Praat mee!

Viaplay
x
Christian Horner Geeft fout Red Bull toe: "Maar Verstappen was fenomenaal"