Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Red Bull verplettert de concurrentie ook naast de baan

Niet alleen op de baan, maar ook daarnaast is Red Bull deze eerste seizoenshelft dominant geweest. Alleen Ferrari kan nog enigszins in de buurt komen.

Max Verstappen reed naar tien zeges, Sergio Perez naar twee. Oppermachtig was Red Bull op het asfalt in de eerste seizoenshelft, maar in de pitstraat zijn ze minstens zo goed. De monteurs weten regelmatig razendsnelle pitstops neer te zetten, waarmee ze zich onderscheiden van de concurrentie.

Alleen McLaren en Ferrari weten zich enigszins te meten met Red Bull als het aankomt om de pitstops. Kijkend naar de tien snelste pitstops van de eerste seizoenshelft, dan is het Red Bull dat als enige onder de twee seconden dook. In Hongarije mocht Checo Perez al na 1,98 seconden weer wegrijden. Vier keer staat Red Bull in de top tien met snelste pitstops, McLaren drie keer en ook Ferrari drie keer.

Mercedes valt tegen

Red Bull heeft dus concurrentie van Ferrari en McLaren, teams die af en toe ook mooie uitschieters hebben. Kijkend naar de gemiddelden, dan is het echter Red Bull dat er met kop en schouders bovenuit steekt. Een gemiddelde pitstop van Red Bull kost dit jaar slechts 2,58 seconden, terwijl Ferrari er 2,84 seconden over doet. McLaren heeft gemiddeld 3,01 seconden nodig voor een pitstop.

Dat is hieronder terug te zien aan het klassement, waarin Red Bull ruim aan de leiding gaat, al is Ferrari nog zeker niet kansloos voor het door de monteurs felbegeerde Fastest Pitstop-kampioenschap. Kijkend naar de tussenstand, dan vallen Mercedes en Aston Martin tegen vergeleken met hun plek in het F1-kampioenschap.

Mercedes heeft werk aan de winkel, want een gemiddelde pitstop van Hamilton of Russell duurt met 3,25 aanzienlijk langer dan een gemiddelde pitstop van Red Bull. Dat is maar liefst 26% langzamer dan het team uit Milton Keynes. Als Mercedes weer wil gaan strijden om de titel, dan zal men op dat vlak ook beter moeten.

Check hieronder de kampioenschapstabel.

Hoe worden de punten verdeeld?

Er wordt gekeken naar de tien beste pitstops van een race, waarbij de snelste pitstop per coureur meegerekend wordt. Zo kan Red Bull ondanks bijvoorbeeld zes snelle pitstops, maar maximaal twee keer in de top tien belandden en punten verdienen tijdens een raceweekend. De punten worden op dezelfde manier verdeeld als bij een race. De snelste pitstop krijgt 25 punten, de nummer twee 18, de nummer drie 15, etc. etc.

Ook interessant:

Lammers: "Dan zal Red Bull dit F1-succes niet vol kunnen houden"

Samen met RN365 blikt Jan Lammers terug op de eerste seizoenshelft. Hij velt zijn oordeel over Verstappen, Red Bull, de rookies en meer. Check het interview hieronder in de video.

Formule 1 GP België 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Waarom Red Bull Newey per direct buiten het F1-team houdt