Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull viert feest: de imposante statistieken na 350 F1-starts

Red Bull verscheen sinds haar Formule 1-debuut in 2005 maar liefst 350 keer aan de start van een Grand Prix. Er kan met tevredenheid terug worden gekeken, want de statistieken liegen er niet om: het topteam heeft aardig wat bereikt in de afgelopen jaren.

Iets minder dan twintig jaar geleden werd het Formule 1-team Red Bull Racing geboren nadat het voor het symbolische bedrag van één dollar Jaguar kocht. In 2005 verscheen het 'nieuwe' team van de energiedrankjesfabrikant op de F1-grid met Christian Horner aan het roer - zoals we weten nog altijd de teambaas van de Oostenrijkse renstal. Logischerwijs deed het nieuwe team niet direct mee met de 'grote jongens' in de koningsklasse, maar in de eerste jaren werd de fundering gelegd voor het topteam zoals we deze nu kennen. Met coureurs als David Coulthard en Mark Webber en natuurlijk topontwerper Adrian Newey beklom Red Bull de F1-ladder. Dit deden ze geheel op hun eigen manier: luide muziek in de pitbox, gezelligheid en grote marketingstunts waren de standaard bij het team, maar achter de schermen werd er wel keihard gewerkt. Dit resulteerde langzaam tot resultaten op het asfalt, zoals het eerste F1-podium van Red Bull (Coulthard, derde in Monaco 2006) en de eerste overwinning (Sebastian Vettel, China 2009). Jaren later nadert Red Bull de 100 overwinningen en polepoisitions, 250 podiums en strijdt het topteam voor de volgende wereldtitels. De statistieken zeggen genoeg: met haar 95 Grand Prix-zeges staat Red Bull vijfde in de lijst van de allergrootsten, achter Ferrari, McLaren, Mercedes en Williams! Dit artikel gaat verder onder de Red Bull-statistieken in 350 Grands Prix.

Red Bull wint titel na titel

Het échte succes van Red Bull begon in 2010, toen de eerste wereldtitel voor het Oostenrijkse team werd veroverd door het toen nog jonge talent Sebastian Vettel. De Duitser wist vier jaar op rij de wereldtitel te veroveren, terwijl hij samen met Webber ook ervoor zorgde dat de constructeurstitels bij Red Bull terecht kwamen. Vettel, nog altijd viervoudig wereldkampioen, wist maar liefst 44 keer op poleposition te staan en 38 races te winnen voor Red Bull. Ook Webber stond regelmatig op het podium, maar een titel veroveren lukte hem niet. In 2014 vormden Vettel en Daniel Ricciardo een duo, maar met de grote successen was het tijdelijk afgelopen: Mercedes wist de daaropvolgende jaren te domineren met haar razendsnelle hybridemotor.

Red Bull zakte iets terug in het klassement, maar de ambitie om weer kampioen te worden bleef bestaan. Podiums en overwinningen zaten er nog altijd in, maar pas jaren later wist een nieuw toptalent, een Nederlander, de volgende wereldkampioen te worden voor Red Bull.

Max Verstappen

In de 95 Red Bull-overwinningen in de Formule 1 zitten een aantal onvergetelijke races, zo ook die ene race in Spanje in het jaar 2016. Na tegenvallende resultaten werd Daniil Kvyat teruggezet naar zusterteam Toro Rosso (nu AlphaTauri) en mocht het jonge toptalent Max Verstappen een poging wagen in de Red Bull-bolide. Halverwege het F1-seizoen nam de jonge Nederlander plaats achter het stuur van de RB12, waarna in Barcelona het onvergetelijke gebeurde: de dominante Mercedes-coureurs crashten, Verstappen nam de leiding over en na een bloedstollende race wist hij Kimi Raikkonen achter zich te houden en zijn allereerste race voor Red Bull te winnen. Horner, adviseur Helmut Marko en vrijwel alle Formule 1-prominenten wisten het zeker: dit is een toekomstig wereldkampioen. Hoewel Verstappen en teamgenoot Ricciardo nog moesten racen met een een onbetrouwbare Renault-motor, wisten ze sporadisch mee te strijden om de zege en werden er flink wat podiums toegevoegd aan het scorebord. De daaropvolgende jaren wist Verstappen meerdere teamgenoten de baas te zijn, maar écht voor de titel gaan kon hij pas in 2021, een van de spannendste jaren die de koningsklasse van de autosport ooit gekend heeft. Overwinning na overwinning werd binnengehaald in strijd met Mercedes-coureur Lewis Hamilton en in de allerlaatste race werd werd de titel, zoals we allemaal weten, beslist in de laatste ronde.

Constructeurstitel terug naar Red Bull

Hoewel Verstappen in 2021 wereldkampioen werd, ging de constructeurstitel nog naar Mercedes. Een jaar later, in het seizoen waarin de technische reglementen op de schop gingen, kwam ook deze titel weer terecht bij Red Bull. Verstappen werd tweevoudig wereldkampioen en voor het eerst sinds 2013 ging Red Bull naar huis met twee keer goud. En op wat voor een manier. 17 overwinningen in 22 races, waarvan Verstappen er vijftien binnenhaalde. Anno 2023 doet Red Bull nog altijd mee vooraan het veld. Sterker nog: er kan bijna gesteld worden dat het team dominanter is dan ooit tevoren. Red Bull won tot nu toe drie uit drie races en is dé grote favoriet voor de volgende wereldtitel. In 350 starts bloeide een energiedrankjesmerk op tot een ongelooflijk succesvol team, dat nog lang niet klaar is met winnen. Op naar de volgende 350...

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"