Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull voorstander van budget cap

De discussie over het verlagen van de kosten en budgetten in de Formule 1 loopt volop. Red Bull schaart zich achter de voorstanders van een budget cap, maar deze kan alleen slagen als de spelregels goed zijn bepaald. Momenteel werken de topteams met budgetten van ruim 400 miljoen euro.

De budget cap is een van de zaken die in het nieuwe Concorde Agreement moet worden vastgelegd. Volgens Christian Horner is het zaak dat er op zo'n kort mogelijke termijn duidelijkheid komt over de samenstelling van de Formule 1 in 2021. Eigenaren Liberty Media willen de sport flink op de schop gooien, waarbij er andere motoren komen en de verschillen tussen de teams minder groot moeten worden. Dat kan door diverse manieren waaronder een nieuwe motorformule die veel goedkoper is en waarbij motoren kwalitatief veel meer gelijk zijn aan elkaar. Een andere oplossing om de kosten te reduceren is door een budgetcap in te voeren. Een maximum budget voor teams en motorleveranciers. Deze moet fors lager zijn dat het huidige budget van de teams. De elektrische tegenhanger Formule E kent budgetten die slechts 5% zijn van dat van de topteams. In de Amerikaanse Indycar rijden de topteams met budgetten van 12-15 miljoen Dollar. Momenteel spenderen teams als Mercedes en Ferrari meer dan 450 miljoen per jaar.

Red Bull teambaas Horner is voorstander van het terugdringen van de kosten, maar alleen als de spelregels duidelijk zijn. " Het is een proces dat in een aantal stappen moet plaatsvinden. We kunnen niet ineens de helft van ons personeel op straat zetten. Het is erg belangrijk dat we zo snel mogelijk weten hoe de Formule 1 er in 2021 uitziet," laat Horner aan Auto Motor und Sport weten. " Je kan alleen werken met dit soort regels als ze goed omschreven zijn. Anders zijn de accountants van de teams dag en nacht bezig om gaten te vinden in de regels. We hebben eerst de juiste regels nodig om de kosten te kunnen beheersen. Als we vandaag een budget cap zouden introduceren dan zou naleving onmogelijk zijn.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"