Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Red Bull's verbluffende hypercar bevat verboden F1-technologie

De nieuwe hypercar van Red Bull, de RB17, kan volgens ontwerper Adrian Newey Formule 1-waardige rondetijden rijden.

Red Bull RB17 artwork
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull

De nieuwe hypercar van Red Bull is ontwikkeld door ontwerper Adrian Newey - en Red Bull Advances Technologies - naast zijn werk in de koningsklasse. De hypercar wordt dit jaar onthuld en beschikt over een V10-motor met maar liefst 1250 pk. Er zullen slechts 50 exemplaren van worden gemaakt: 15 per jaar. Aangezien de naam 'RB17' vanwege de pandemie is overgeslagen bij de benaming van de Red Bull Formule 1-bolides, wordt deze benaming nu toegekend aan de hypercar.

Het prijskaartje? Ongeveer 5 miljoen pond. Maar dan heb je wel een auto die Formule 1-waardige prestaties kan leveren op het circuit, legt Newey uit in de podcast Talking Bull: "Als hij bestuurd zou worden door een professionele coureur, kan er een Formule 1-rondetijd neergezet worden."

Verboden F1-technologie

Hoe het kan dat een hypercar zulke rondetijden kan noteren? Eén van de belangrijkste redenen is de technologie. De auto maakt gebruik van active suspension, iets wat in de koningsklasse al sinds 1994 verboden is: "Het doel van de active suspension is om een zeer stabiele aerodynamische basis te creëren, zodat je niet van de ene hobbel naar de andere wordt geslingerd," legt Newey uit. "Lang niet zo stijf als een huidige Formule 1-auto of een Le Mans-auto."

"Het is verbazingwekkend dat deze auto, een tweezitter, zulke prestaties kan leveren", vervolgt hij. "Dat is echt gelukt met de gebruikelijke, belangrijke parameters." De auto zal ook bijna evenveel wegen als een huidige F1-auto en rijdt op speciaal rubber dat is ontwikkeld in samenwerking met bandenfabrikant Michelin.

"Hij zal minder dan 900 kilo wegen, veel lichter dan een normale weg- of circuitauto. Maar tegelijkertijd beschikt hij over meer dan 1.000 pk. Dat zal geweldig klinken. Maar we hebben ook een sterke elektromotor van 200 pk en die vervult verschillende functies. Het is duidelijk een extra 200 pk, maar hij zorgt ook voor een soepelere koppeling, soepeler schakelen, achteruitversnelling, eerste versnelling. Je kunt van de startmotor af." Niet zomaar een auto waar je even boodschappen mee gaat halen dus...

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Red Bull

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

18 reacties

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Vasseur Ferrari van een andere planeet tijdens de testdagen