Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Reglementswijzigingen waren voor Red Bull-ontwerper Newey 'zeer ongebruikelijk'

Red Bull-ontwerper Adrian Newey noemt de reglementswijzigingen van komend Formule 1-seizoen de grootste die hij in tientallen jaren heeft gezien. Hij is positief over de reglementswijzigingen en het beter kunnen volgen van andere bolides.

Adrian Newey bekijkt na de onthulling van de RB18 wat er allemaal is veranderd aan de Red Bull-bolide, en waarom. Vrijwel alles wordt nieuw, met een belangrijke reden: het faciliteren van meer inhaalmogelijkheden. Hiervoor moest het hele aerodynamische concept volledig worden omgegooid. "Het is een heel ongebruikelijk proces geweest", zo trapt de topontwerper af. "De reglementswijzigingen zijn de grootste veranderingen sinds 1983, toen de 'Venturi-bolides' verboden werden en er auto's met een platte vloer werden geïntroduceerd."

Newey: 'Daarom werken de nieuwe reglementen'

De nieuwe technische reglementen zorgen voor minder vuile lucht. "De theorie is dat je een soort vorm maakt waar de luchtstromen een soort omhooggaande stroming volgen achteraan de auto", aldus Newey. "Als de lucht van achteraan de auto boven de auto achter je terechtkomt, dan behoudt deze meer downforce."

1491488821594099715

Giving the #RB18 the technical treatment, with Adrian pic.twitter.com/56aK6tiGHm — Oracle Red Bull Racing (@redbullracing) February 9, 2022

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"